– Jeg var her umiddelbart da de åpnet. Dag én! sier Håvard Johansen som møter DN på Sats i Akersgata i Oslo, en drøy måned etter at treningssenteret fikk lov til å åpne dørene igjen.
Da treningssentrene stengte sammen med resten av Norge i midten av mars, måtte han gå fra fem til null økter styrketrening i uken. Det var en hard overgang.
– Jeg begynte å jogge nesten hver dag, og fant etterhvert stor glede i det. Men jeg merket også hvor utrolig mye jeg har savnet dette, sier han.
Johansen er ikke alene, for kundene er definitivt tilbake på Sats’ norske og internasjonale sentre, ifølge selskapets ferske rapport for andre kvartal. Den viser at koronaepidemien har kostet treningskjeden dyrt.
Sats hadde et resultat på minus 114 millioner kroner før skatt i andre kvartal, mot 74 millioner i samme periode i fjor.
Totalt anslår selskapet at korona har barbert bort 520 millioner fra omsetningen og 270 millioner fra driftsresultatet (ebitda).
– Som forventet var koronasituasjonen krevende. Vi har gjort det vi kan for å opprettholde inntekter og kutte kostnader. Det har gått bedre enn fryktet, men resultatet er veldig negativ. Vi gikk ut av 2019 godt posisjonert og med solid likviditet. Så ble 2020 et år vi helst vil glemme, men fokuset nå er å få en sterkest mulig inngang til 2021, sier finansdirektør Cecilie Elde.
Medlemsmassen er nå redusert med fem prosent mot i fjor, opplyser selskapet, som skriver i rapporten at det i hovedsak skyldes fraværet av nye salg – og ikke utmeldinger.
De som ikke sa opp abonnementene under nedstengningen, ser ut til å være tilbake på sentrene.
– Det er ikke tvil om at vi forventet en mer gradvis opptrapping av besøk i sentrene våre. I andre markeder har det kommet færre når sentrene åpnes, og det har tatt lengre tid å nærme seg normale nivåer. Hos oss, og særlig i Norge, er kundene tilbake i mye høyere antall og langt raskere enn det vi trodde, sier Sats-sjef Sondre Gravir.
Aksjekursen har vært turbulent den første timen med handel på Oslo Børs, men har etter en sterk åpning hentet seg tilbake opp mot fem prosent opp for dagen, cirka klokken ti.
17 prosent økning forrige uke
Norge var sist ute med å gjenåpne treningssentrene av landene der Sats opererer. Her har tilstrømmingen til gjengjeld vært nærmest eksplosiv. I forrige uke, den fjerde med åpne sentre, lå antall besøk 17 prosent høyere enn samme uke i fjor, selv om noe av forklaringen kan være at færre har reist bort.
Også i Sverige ligger besøkene noe høyere enn i samme periode i fjor, tross en mer utfordrende smittesituasjon enn i Norge.
På kjedens senter i Akersgata i Oslo sentrum var de spente på om noen i det hele tatt ville komme da de endelig fikk åpne igjen i midten av juni, men det var altså liten grunn til bekymring.
– Det var faktisk en liten kø utenfor da vi åpnet. Medlemmene har definitivt vært mer preget av utålmodighet enn av uro, sier senterleder Therese Ellingsdalen da DN besøkte senteret dagen før kvartalsrapporten ble sluppet.
Strenge rutiner
Ellingsdalen tror kundene setter pris på de nye smittevernrutinene som preger senteret og de ansatte.
– De som har vært mest nervøse er de som selv er i risikogruppen eller som for eksempel bor med noen som er det. Men jeg har inntrykk av at vi har klart å berolige de fleste ved å vise at vi tar dette på høyeste alvor og at det er trygt å trene her, sier Ellingsdalen.
– Det er strenge rutiner, men det må til. Jeg synes de ansatte gjør en kjempejobb, men til syvende og sist er de avhengig av at vi som trener her oppfører oss og tar reglene på alvor. Det var det som bekymret meg mest da det åpnet, men jeg synes det har gått overraskende greit. Vi er flinke til å passe på hverandre, og det er god tone, sier Johansen.
Sats-sjefen ligger ikke skjul på at det er viktig å holde sentrene åpne fremover.
– For oss er det veldig viktig, og selv om smittesituasjonen nå, i hvert overordnet, er under kontroll i våre markeder er det viktig for oss å gjøre det vi kan for å bidra. Ellers har vi svært positive resultater fra en omfattende studie som viser at treningssentre ikke er noen utpreget kilde til smitte, sier han.
Hadde enormt mye ledig kapasitet
Smitteverntiltakene setter tydelige begrensninger på kapasiteten: Det er færre kunder tillatt på hvert senter, det er færre deltagere per gruppetime, og det er færre apparater tilgjengelig ettersom mange er stengt for å overholde krav til avstand.
Kjeden har likevel lyktes med å spre besøkene jevnere utover døgnet, og utover sentrene.
– Før korona var det bare noen timer i uken der sentrene var utsatt for «peak» belastning. Hittil har vi hatt enormt mye ledig kapasitet i porteføljen, utenom visse tider – typisk rett etter arbeidstid. Den kapasiteten utnytter vi mye bedre i dag. På den måten klarer vi å ta imot like mange som vanlig, om ikke flere, sier Sats-sjef Gravir.
En del av endringen skyldes økt fleksibilitet hos den andelen av kundemassen som har hjemmekontor. Krisen har imidlertid også tvunget frem nye løsninger. Den kanskje viktigste er at Sats-kundene nå får informasjon om hvor mange som er på de forskjellige sentrene i sanntid, på nett eller i app, i et slags trafikklyssystem der rødt betyr at senteret er fullt.
Systemet predikerer også hvor mange som vil være der på gitte tidspunkter i fremtiden, basert på data om tidligere bruk.
Endringer delvis permanente
Før var kunder som ville vite omtrent hvor mange som trente til enhver tid prisgitt Google, som gir anslag på forskjellige lokasjoner basert på GPS-trafikk.
– Dette er nøyaktige data vi alltid har hatt tilgjengelig internt, og også benyttet oss av. Vi burde åpenbart ha tilbudt kundene våre dette for lenge siden. Vi er vel ikke alene om å ha blitt tvunget til å tenke litt nytt, og til å utvikle nye og kanskje helt nødvendige digitale løsninger, sier Gravir.
Han tror flere av endringene i en eller annen grad blir permanente:
– Nye treningsvaner, samt ny bevissthet rundt renhold, avstand og hygiene forsvinner ikke med korona. De strengeste kravene til avstand tror jeg er midlertidige. Heldigvis har kundene vist enorm forståelse for endringene.
Håvard Johansen på Sats Akersgata er enig.
– Det er i vår egen interesse at det er mulig å holde åpent. Hvis ikke dette lar seg gjennomføre forsvarlig, må jeg ut og jogge igjen. Og det har jeg lyst til å slippe i vinter, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.