Sats er på full fart mot Oslo Børs.

Torsdag kommer treningskjeden Sats med ytterligere detaljer rundt den forestående børsnoteringen av selskapet. Der fremkommer det at selskapet trolig vil prises til mellom fire og 4,5 milliarder kroner.

Etter planen skal Sats på børs i fjerde kvartal. En av dem som kjenner Sats aller best er den tidligere sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide. Han var sjef for Sats i Norge fra 2015 til 2017 og har sittet i styret i nærmere 20 år. Nå må han ut av styret.

– Enten kjønnsskifte eller ut

I børsnoterte selskaper er det krav om 40 prosent kvinneandel i styret. Dette kravet oppfylte ikke Sats med tidligere styre. Styret besto for ikke lenge siden av Altor-partner Hugo Lund Maurstad, seiler Siren Sundby, Søren Rene Kristiansen, Eivind Roald og Bjørn Maaseide.

En av herrene måtte derfor skiftes ut til fordel for en kvinne, ifølge Maaseide.

Finansdirektør Rebekka Glasser Herlofsen tar plass i Sats-styret.
Finansdirektør Rebekka Glasser Herlofsen tar plass i Sats-styret. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Nå går vi på børs, og da er det enten kjønnsskifte eller ut. Det var jo bare én ledig dameplass, og dame kunne jeg ikke bli, så da valgte jeg heller å trekke meg ut, sier han spøkefullt.

Maaseide blir erstattet av Rebekka Glasser Herlofsen, som har sittet i styret i Equinor siden 2015. Hun jobber til daglig som finansdirektør i bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen.

– Hun hopper enten etter Wirkola eller «Eddie Eagle», sier Maaseide.

Bjørn Wirkola var en av 60-tallets største skihoppere. Britiske Eddie «the Eagle» Edwards var en av de ikke fullt så gode da han var aktiv på 80-tallet.

– Hvem føler du deg mest som?

– Jeg tror nok mitt viktigste bidrag i Sats-systemet var mine 26 måneder som leder i Norge, for det er det det handler om: å drive noe. Gjennomføringsevne er nummer én i bransjen, sier Maaseide, uten å svare på om han er Wirkola eller «Eddie Eagle».

Maaseide sier skiftet var helt udramatisk og at det har vært en hyggelig reise.

Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra styreleder Hugo Maurstad.

Sats' kommunikasjonssjef Malin Selander sier at spørsmål om styresammensettingen må stilles til styreleder.

Rebekka Glasser Herlofsen gleder seg til å ta fatt på den nye styrejobben.

– Jeg synes det er et kjempespennende selskap som har masse muligheter og er i markeder med videre potensial. Jeg har masse erfaring innen finans, børs og transaksjoner, og håper jeg kan få brukt det i forbindelse med styrevervet, sier hun.

Trodde det var verdt mer

Maaseide er fremdeles den største privatinvestoren i Sats. Investoren, forretningsmannen og den tidligere sandvolleyballproffen eier rundt 7,5 prosent av treningskjeden. I august sa han til DN at han mente Sats kunne ha en markedsverdi på seks til syv milliarder kroner.

Torsdag sier Maaseide at regnestykket var inkludert gjeld på 1,1 milliarder kroner. Trekker man fra gjelden betyr det at Maaseide mente Sats kunne ha en markedsverdi på fem til seks milliarder kroner.

Det ville priset hans eierandel til mellom 367 og 443 millioner kroner.

Prisingen Sats nå har lagt frem verdsetter imidlertid Maaseides aksjer til mellom 303 og 341 millioner kroner.

I likhet med de andre eksisterende aksjonærene vil også Maaseide selge seg ned, men utelukker ikke hverken kjøp eller ytterligere salg nå som han er ute av styret.

– Jeg er jo ikke innsider i selskapet lenger, så jeg kan kjøpe aksjer i emisjonen hvis jeg har lyst. Helse er en megatrend, så jeg kommer til å sitte en stund, sier Maaseide, som sier han overlater kommentarer om børsnoteringen til selskapet og konsernsjef Sondre Gravir nå som han er ute av styret.

Sats eies i dag hovedsakelig av oppkjøpsfondet Altor og danske Tryghedsgruppen. I overkant av én prosent av selskapet eies av Paal Hansem, som etablerte Fresh Fitness i Norge.

Vil hente 1,4 mrd.

I forbindelse med børsnoteringen skal Sats hente 1,4 milliarder kroner, hvorav 470 millioner kroner brukes til å bygge ned gjelden i selskapet. Ellers skal noe brukes til å betale en fordring til et tilknyttet selskap og kostnader knyttet til børsnotering.

Resten av pengene skal brukes til å betale et «forpliktet utbytte» til eksisterende aksjonærer.

Sats-sjef Sondre Gravir ville i september ikke si hvor mye den konkrete fordringen beløper seg til eller hvor mye en eventuell børsnoteringsprosess vil kunne koste, og dermed heller ikke hvor stort utbytte til eksisterende eiere vil kunne bli.

– Når det gjelder detaljene i transaksjonen går vi ikke ut med mer spesifikke tall, sa han.

Suksessbonus

Sats-sjefen vil motta en bonus på 7,5 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen, dersom alt går som det skal. Ingen andre i ledelsen eller styret mottar noen form for ekstra kompensasjon, fremgår det.

«Gravir er berettiget til en transaksjonsbonus betinget av, og utbetalt ved, fullføring av aksjetilbudet og notering», heter det i prospektet som ble offentliggjort torsdag.

(Saken fortsetter under videoen)

– Dette er jo galskap. Slik gikk det da DN spurte den nye Sats-sjefen hva han «benker»
Video fra Dagens Næringsliv
01:48
Publisert:

Gravir er også indirekte aksjonær i Sats gjennom nær 293.000 aksjer i Sats Management Invest AS, som er basis for et tidligere insentivprogram for ledelsen, og som i dag er avsluttet, ifølge prospektet. Sats-sjefen har videre inngått en bindingsavtale for den indirekte eierposten fremgår det.

«Ansattes eierskap i Sats Management Invest er ikke en-til-en med Sats Investment AS' aksjebeholdning i selskapet og representerer ikke den eksakte aksjebeholdningen i selskapet», heter det.

Fredag vil Sats' tilretteleggere begynne å finkjemme markedet for mulige investorer til børsnoteringen, en såkalt bokbyggingsprosess. Den vil i utgangspunktet foregå frem til 22. oktober, men kan avsluttes 18. oktober.

Sats har som målsetning å betale ut minst 250 millioner kroner i utbytte i 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.