Treningssenterkjeden Sats omsatte for en milliard kroner i løpet av fjorårets tre siste måneder. Det er en oppgang fra 846 millioner kroner i samme periode året før. I fjerde kvartal 2019 hadde Sats også inntekter på over en milliard.

Fjorårets fjerdekvartalsomsetning ble imidlertid spist opp av kostnadene, og resultat før skatt endte med et underskudd på 74 millioner kroner. I samme periode i fjor var underskuddet på 107 millioner kroner.

– Det har vært et blandet kvartal. Det startet inn i oktober med god fart og mye optimisme, men hele omikronutviklingen i november og desember påvirket oss i veldig stor grad, sier Sats-sjef Sondre Gravir.

Han er særlig fornøyd med to ting.

– Vi går ut av året med samme medlemsbase som i 2019 og aktivitetsnivået var høyere per medlem i desember 2021 enn i desember 2019, sier Gravir.

Økte medlemsbasen

I fjerde kvartal var medlemsveksten på 16.000 personer og medlemsbasen sto i 669.000 ved utgangen av året, opp rundt syv prosent fra samme periode i fjor.

Resultatene ble påvirket av koronarestriksjoner, men selskapet trekker frem sitt eget justerte driftsresultat før avskrivninger (ebitda), og forklarer at dette viser at ebitda-en er på vei mot bedring. Dette justerte driftsresultatet endte på 26 millioner kroner, mot minus 32 millioner kroner i fjerde kvartal 2020, ifølge Sats.

Selskapet har virksomhet i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Etter gjenåpning har aktiviteten økt, ifølge Gravir.

– Januar var ganske likt som slutten på fjerde kvartal, altså påvirket av restriksjonene. Når restriksjonene nå er løftet ser vi umiddelbar positiv effekt på både besøk og salg, sier han.

Ved lunsjtider fredag stiger Sats-aksjen i overkant av én prosent.

To år med store tap

Ser man året under ett, tapte Sats i fjor 522 millioner kroner før skatt av en omsetning på 3,25 milliarder kroner. I 2020 tapte Sats 255 millioner kroner av en omsetning på 3,53 milliarder kroner.

Det står i sterk kontrast til 2019 da omsetningen var fire milliarder kroner og overskuddet på en kvart milliard. Ifølge finansdirektør Cecilie Elde skyldes hele resultatfallet koronapandemien.

Finansdirektør Cecilie Elde.
Finansdirektør Cecilie Elde. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Vi har vært gjennom to år hvor vi ikke har fått lov til å selge medlemskap. Det går enormt utover topplinjen. Så har vi investert i mange nye sentre og drar på oss litt ekstra kostnad, men vi vet at de vil bidra veldig positivt etter hvert som de modnes, sier hun.

«Strukturelle muligheter»

I forbindelse med fjerdekvartalsrapporten skriver Sats at selskapet ser stort potensial for videre senterekspansjon, fusjoner og oppkjøp.

«Grunnlaget for videre vekst er styrket, ettersom pandemien har økt bevisstheten rundt å ha en sunn livsstil. Etterspørselen er ventet å øke, og strukturelle muligheter å oppstå», heter det i meldingen fra selskapet. Gravir utdyper:

– Det vi signaliserer er at vi kommer til å øke ekspansjonstakten fremover. Vi kommer til å etablere egne sentre i kombinasjon med at vi ser noen oppkjøpsmuligheter som er mer aktuelle enn tidligere.

I løpet av 2022 og 2023 har Sats planer om å åpne 15 nye treningssentre.

Ned ti prosent

Etter at Sats la frem sine tredjekvartalsresultater i november, steg aksjekursen kraftig de påfølgende dagene. Men like kraftig som den steg, kom den dundrende ned igjen etter få dager.

I de drøye to årene som Sats har vært notert på Oslo Børs har aksjekursen falt rundt ti prosent.

Treningskjeden prises i dag til 3,6 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.