Treningskjeden Sats melder i en børsmelding like etter børsslutt at den vil hente inntil 600 millioner kroner i en kapitalinnhenting.

Pengene hentes for å gi nok fleksibilitet til at selskapet kan vokse både organisk og ikke-organisk på kort og mellomlang sikt.

– Vi henter inn friske penger for å akselerere veksttakten vår fremover – både fordi vi ser muligheten for å åpne flere nye sentre, og for potensielle oppkjøp. Vi har flere aktive dialoger på oppløpssiden, så får vi se hvordan og når det materialiserer seg, sier Sats-sjef Sondre Gravir til DN.

Klokken 23.30 onsdag kveld kom meldingen om at Sats er i mål med pengejakten og hentet 600 millioner kroner. Kursen var 19,50 per aksje.

Intens konkurranse

Gravir sier at Sats har åpnet 29 nye sentre gjennom pandemien, har 15 bekreftede nyåpninger fremover og at tallet vil øke fremover.

– Så dette handler ikke om å plastre på store tap gjennom pandemien?

– Nei, medlemsbasen vår er tilbake på nivået den var før pandemien. Vi gjør dette for å akselerere veksten fremover.

–Konkurransesituasjonen opplever vi som ganske intens i alle markedene våre. Samtidig så er 80 prosent av befolkningen i Norden ikke medlem på et treningssenter. Så det er ikke bare en kake som skal fordeles, den kan også økes. Kanskje et dårlig bilde å bruke når vi snakker om trening, sier han.

Sats-aksjonærene Trygghetsgruppen og Altor vil tegne seg i emisjonen for å kunne opprettholde sine eierandeler i treningskjeden.

Tegningskursen skal settes gjennom en ordinær bokbyggingsprosess fra et kobbel av meglerhus, ledet av ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets.

Aksjonærer

Selskapets to største aksjonærer, TG Nordic Invest og III Holdco, som samlet eier rundt 54 prosent i Sats, har begge forpliktet seg til å tegne for sin pro rata-eierandel i emisjonen. Styreleder Hugo Maurstad i Sats har forhåndsforpliktet seg til å tegne 500.000 aksjer.

Stein Erik Hagen og hans selskap Canica er tredje største aksjonær i Sats med en eierandel på 7,29 prosent. Denne aksjeposten hadde en verdi på snaue 260 millioner kroner ved børsslutt onsdag. Tidligere volleyballspiller Bjørn Maaseide er gjennom selskapet Maaseide Promotion femte største aksjonær i Sats. Denne aksjeposten er verdt 164,6 millioner kroner.

Harald Espedal og Salt Value eier aksjer i Sats verdt nær 64 millioner kroner. I tillegg eier Espedal Sats-aksjer for 13,7 millioner kroner gjennom selskapet Espedal & Co as.

Endte 2,6 prosent ned

Sats har også mottatt tilsagn fra sin største långiver om en ett års forlengelse frem til september 2025 på 2 milliarder kroner av dagens utlånsfasiliteter og sikret mer fleksible vilkår. Selskapet vil ikke dele ut utbytte til aksjonærene i løpet av justeringsperioden og må oppfylle de opprinnelige vilkårene når perioden utløper.

Sats-aksjen endte i dag på 20,60 kroner, ned 2,6 prosent for dagen. Tross koronanedstengninger har Sats-kursen vært relativt stabil – den er ned 11 prosent på ett år. De to siste årene har Sats vært hardt rammet av koronaepidemien og tapene for treningsselskapet har vært store. Selskapet har til sammen tapt 777 millioner kroner før skatt i 2020 og 2021.

Ved utgangen av 2021 hadde Sats en rentebærende gjeld på 6,555 milliarder kroner

Selskapet omsatte for en milliard kroner i løpet av fjorårets tre siste måneder. Det er en oppgang fra 846 millioner kroner i samme periode året før. I fjerde kvartal 2019 hadde Sats også inntekter på over en milliard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.