Det var ventet at Sats, som gikk på børs i fjor høst, ville øke resultatene kraftig i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode året før. Treningskjeden gjorde nettopp det, og leverte faktisk bedre på driften enn det tallknuserne så for seg.

– Det viktigste for oss er at vi får flere medlemmer og at de trener mer, og det gjør de. Vi er fornøyd med 2019 som helhet, men også avslutningen på året, sier Sats-sjef Sondre Gravir.

Sats klarte imidlertid ikke å levere på forventningene til resultat før skatt. Mens det var ventet et resultat før skatt på 68 millioner kroner, kom resultatet inn på 36 millioner kroner.

Forklaringen er urealiserte valutatap på nærmere 100 millioner kroner.

Økte valutaeffekter

I kvartalsrapporten skriver Sats at finanskostnadene i fjerde kvartal var på 96 millioner kroner på grunn av urealiserte valutaeffekter. Det er en økning på 56 millioner kroner fra samme periode året før da treningskjeden hadde en positiv valutaeffekt.

Ifølge finansdirektør Cecilie Elde er det knyttet til valutajustering på interne lån og uten dramatikk.

– Det vi kan gjøre noe med er driften. Det hadde vært herlig å kunne påvirke valutakursutviklingen i det globale valutamarkedet, men selv om det er mye vi kan påvirke, kan vi ikke påvirke akkurat det, sier Gravir.

Bunnlinjen, altså resultat etter skatt, endte på 19 millioner kroner. Det er imidlertid en sterk forbedring fra fjerde kvartal i 2018 da resultat etter skatt endte på minus 157 millioner kroner. Sats-sjefen er ordknapp om starten på det nye året, som vanligvis er en periode med flere besøkende for treningskjedene etter julemat og nyttårsforsetter.

– Starten på året har vært som forventet på inntektsutviklingen, men vi kan ikke si noe utover det, sier Gravir.

Tapte 52 mill. i Danmark

Sats økte inntektene til over én milliard kroner i fjerde kvartal, opp fra 854 millioner kroner i samme periode året før. Det er den høyeste kvartalsvise omsetningen noensinne.

Medlemsbasen økte med 21 prosent til 687.000 medlemmer i kvartalet. Justert for den relativt nye danske virksomheten, som ikke var i tallene i fjerde kvartal i 2018, økte medlemsbasen med 3,8 prosent.

Mens det er resultatfremgang i Norge, Sverige og Finland, fortsetter den danske virksomheten å tape penger. I fjerde kvartal hadde Danmark et underskudd på 52 millioner kroner. I hele 2019 var underskuddet på 133 millioner kroner. Utviklingen er som ventet, ifølge Sats-sjefen.

– Vi har investert i klubbene og vi er i ferd med å forbedre produkttilbudet i klubbene og forbedre driften i Danmark. Det tar tid før Danmark kommer i pluss og det har vi vært tydelige på hele veien. Vi er i rute med snuoperasjonen og de nøkkeltallene vi følger, sier han.

– Dette er jo galskap. Slik gikk det da DN spurte den nye Sats-sjefen hva han «benker»
Video fra Dagens Næringsliv
01:48
Publisert:

Mangel på PT-er

En betydelig del av Sats' inntekter kommer fra private treningstimer med personlige trenere, såkalt «PT-er». I fjerde kvartal var den underliggende veksten i «andre inntekter» i Norge og Sverige marginalt svakere på grunn av utfordringer med å rekruttere nok kvalifiserte personlige trenere.

«Flere tiltak er satt i gang for å øke antall PT-er ettersom oppbremsingen skyldes tilbud», skriver Sats.

– PT-business er viktig for oss og en viktig og god tjeneste for medlemmene. For oss er det viktig å gjøre pt til et attraktivt yrke. Vi vil rekruttere enda flere fordi vi ser en økende etterspørsel. Veksten kunne vært høyere hvis vi hadde hatt flere PT-er, sier Gravir.

Siden Sats gikk på børs i oktober 2019 er aksjen opp 22 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.