Saudi-Arabia er på god vei til å forvandle landet fra en oljenasjon til Midtøstens teknologimetropol, ifølge en rapport fra analyseselskapet CB Insights. 

Både kongedømmets gigantiske oljeselskap Saudi Aramco og landets Public Investment Fund har gjort enorme investeringer i grønn energi og teknologi. 

CB Insights har kartlagt 26 saudiske ledende investorer, samt selskapene de har investert i de siste fem årene. Nå omtaler de Saudi-Arabia som «The Kingdom of Tech».

Oljegigant går fornybart

Kongedømmet vedtok i fjor en økonomisk plan for å totalforandre landets økonomi. Den innebærer blant annet å børsnotere inntil fem prosent av det statseide oljeselskapet Saudi Aramco, som ventes å bli verdens største børsnotering, og vil ifølge planen forvandle selskapet til et global industrikonglomerat. 

Saudi Aramco er verdens desidert største oljeselskap, men er allerede på god vei til å investere i helt andre ting enn olje. Selskapets investeringsselskap Saudi Aramco Energy Ventures (SAEV) er den nest mest aktive investoren i landet og har i løpet av fem år kjørt penger inn i 20 selskaper – hvorav flere fokuserer å fornybar energi. 

 Selskapet har blant annet investert i Siluria Technologies som er produsent av fornybar energiteknologi og Wearable Intelligence, som utvikler løsninger for blant annet Google Glass. 

I januar i år skrev nyhetsbyrået Bloomberg at Saudi Aramco ønsker investere opptil fem milliarder dollar i selskaper innen fornybar energi. 

– Saudierne ønsker å skaffe seg teknologi

I tillegg vil Saudi-Arabia gjøre landets Public Investment Fund, verdt 160 milliarder dollar, til en betydelig teknologiinvestor. 

I fjor ble det klart at fondet skal inngå et samarbeid med japanske Masayoshi Son og hans teknologiselskap Softbank Group for å skape et teknologisk investeringsfond verdt 100 milliarder dollar. 

Softbank vil investere 25 milliarder dollar i fondet. Det saudiarabiske investeringsfondet har forpliktet seg til 45 milliarder dollar. Ifølge Wall Street Journal vil andre statskontrollerte fond i Midtøsten, blant annet fra Qatar, investere 30 milliarder dollar.

– Dette er ikke et par karer som strør seg om med penger. Dette er et partnerskap av likesinnede. Saudierne ønsker å skaffe seg teknologi. Son ønsker å bli den største teknologiaktøren i verden, sa en kilde som har vært involvert i forhandlingene til Financial Times i oktober i fjor. 

Går i duell med Uber

Ifølge CB Insights har de saudiske selskapene stor appetitt for transportnettverksselskap som Uber og Lyft. 

Av 70 investeringer i teknologi var 16 av disse direkte rettet mot den såkalte mobilitetsindustrien. 

En rekke selskaper har vist stor interesse for og til sammen kjørt inn 350 millioner dollar det nyopprettede Careem Networks, som har tatt opp kampen mot Uber i Midtøsten og Nord-Afrika i transportmarkedet. 

I 2016 finansierte Public Investment Fund eierkapital på 3,5 milliarder dollar til Uber, som var en av de største investeringene noensinne i et privateid oppstartsselskap. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.