Svenske SBB melder mandag ettermiddag at det har solgt alle sine 14,94 millioner aksjer i Oslo Børs-noterte Entra.

I en ny børsmelding like etter at SBB-exiten ble klar, går det frem at det er Castellum som har kjøpt aksjene. Castellum eier nå 18,2 prosent av aksjene i Entra.

Entra-aksjen rykket umiddelbart til da transaksjonen ble kjent, og er opp rundt 1,2 prosent til kurs 211,8 kroner. Det priser Entra til 38,6 milliarder kroner.

Over tre mrd. kroner

I en påfølgende børsmelding fra SBB blir det klart at det svenske eiendomsselskapet avlyser planene om en sekundærnotering på Oslo Børs.

– Med dette salget er SBBs interesse i Entra over. Jeg må si at resultatet ikke ble slik vi først hadde forventet. Men det føles bra at vi kan få igjen noe, selv om oppkjøpet ikke ble noe av sier SBB-sjef Ilija Batljan i meldingen.

Det går samtidig frem at SBB har solgt Entra-aksjene til en pris på 210 kroner per stykk, noe som betyr at SBB selger aksjeposten for til sammen 3,14 milliarder norske kroner.

For konkurrenten Castellum innebærer altså kjøpet av SBBs aksjepost at det nå eier 18,2 prosent av aksjene i Entra.

– Det er en bra langsiktig plassering for Castellum. Det har vi sagt hele tiden. Styret er enig i dette og har valgt å øke andelen i Entra, sier Castellum-sjef Henrik Saxborn til DN.

– Hvorfor kjøper dere akkurat nå?

– Det er bare situasjonen som tilsa det.

– Har dere planer om å kjøpe ytterligere fremover?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det vil fremtiden vise, sier Saxborn.

Tror ikke på ny budkamp

Albin Sandberg, som er analytiker i meglerhuset Kepler Cheuvreux, mener det er naturlig at SBB nå kaster kortene.

– De hadde mål om å dele opp Entra, men havnet som nummer tre i budstriden, bak Castellum og Balder.

– Castellum hadde vært åpne om at Norge har vært et naturlig mål for dem. Dette er en statement om at de er fortsatt interessert i Entra. Jeg ser ikke noen spesiell grunn for timingen, sier analytikeren.

Sandberg tror ikke det rigges for flere budkamper, og mener Entra nå har fått en sterkere eier enn tidligere.

– Jeg føler ikke det ligger en budpremie på Entra i dag. Vi har satt mange andre svenske aksjeselskaper som eier aksjer i andre selskaper i lang tid. Dagens situasjonen kan fortsette en stund til, sier han.

Budkamp

Det var i november i fjor at kampen for Entra startet. SBB la først inn et bud på 165 kroner per aksje, men trakk senere budet. Administrerende direktør Ilija Batljan sa den gangen til DN at han hadde opplevd prosessen som rigget.

For ikke mange dager etter SBBs bud slang den svenske konkurrenten Castellum seg på i kampen. Det bød 170,86 kroner per aksje, men SBB sto på sitt og mente budet deres var best, siden det utgjorde mer i rene kontanter til aksjonærene.

Svenske Balder kom også inn i bildet i midten av desember.

Tidlig i januar i år formaliserte Castellum budet på Entra. I slutten av samme måned ble det derimot klart at Entra-styret ikke anbefalte budet fra noen av de to svenske selskapene.

– Styret anbefaler Entra-aksjonærer med et langsiktig perspektiv på sin investering å ikke akseptere noen av tilbudene [...]. Styrets konklusjon er basert på en vurdering av selskapets evne til å generere konkurransedyktig avkastning fremover og den strategiske verdien ved et selvstendig og fokusert Entra, het det i børsmeldingen.

I slutten av februar gjorde SBB det klart at det ikke ville gjennomføre budet på Entra, etter at det ikke klarte å få aksept fra nok aksjonærer. Senere uttalte SBB-sjef Batljan at «nye kjøp i Entra kun ville være finansielle investeringer».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.