Mandag klappet aksjekursen i det svenske eiendomsselskapet SBB sammen etter at kredittvurderingsbyrået S&P Global Rating nedgraderte kredittratingen til selskapet. Da børsdagen var omme hadde b-aksjene falt nesten 20 prosent.

Sent samme kveld tikket det inn en melding fra SBB der styret varsler at det vil stoppe den allerede vedtatte utbetalingen av utbytte og droppe en tidligere varslet fortrinnsrettsemisjon på 2,6 milliarder kroner i selskapets D-aksjer.

Utbetalingsdatoen for utbytte flyttes i stedet til senest før generalforsamlingen i 2024.

Tirsdag faller B-aksjen seks prosent fra start, mens D-aksjen faller hele 15 prosent.

«Gjort det umulig»

I nedgraderingen fra S&P Global vurderer byrået også utsiktene som negative. Det gjenspeiler muligheten for en nedgradering med ett hakk over de neste seks til tolv månedene hvis SBB ikke sikrer tilstrekkelig finansiering for å møte de kommende kortsiktige finansieringsforpliktelsene de neste kvartalene.

I meldingen mandag kveld skriver SBB at nedgraderingen fra S&P betyr at rentene på gjelden vil øke.

Mens eiendomsselskapets b-aksjer falt rundt 20 prosent mandag, falt d-aksjene mer enn 26 prosent.

«Markedsreaksjonen deretter har gjort det umulig å gjennomføre fortrinnsrettsemisjonen av ordinære d-aksjer på tiltenkte vilkår. På denne bakgrunn har styret i stedet besluttet å styrke likviditeten i selskapet ved å foreslå for en ekstraordinær generalforsamling å vedta en fullmakt for styret som vil muliggjøre utsettelse av utbetaling av utbytte», heter det i meldingen fra SBB mandag kveld.

Nedgraderingen fra S&P Global innebærer at selskapets rating går fra såkalt «investment grade» til «high yield» eller «junk». Den kortsiktige kredittratingen av SBB er justert ned fra A-3 til B.

Laveste på fem år

I vurderingen peker S&P på at selskapet må refinansiere obligasjonslån på til sammen 14 milliarder svenske kroner de neste tolv månedene, noe som skaper bekymringer for selskapets likviditetssituasjon.

Konsekvensen av nedgraderinger er at det blir dyrere og vanskeligere å skaffe finansiering, som altså gir en selvforsterkende negativ effekt for det gjeldstyngede selskapet. Etter mandagens nedtur er SBB-aksjen på sitt laveste på fem år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.