Et drøyt kvarter etter børsstenging onsdag meldte Schibsted-konsernet at det vurderer å selge to prosent av de utestående aksjene i Adevinta, gjennom et såkalt blokksalg. Litt før halv elleve på kvelden kommer fasiten: disse er solgt for 1,7 milliarder kroner, til en rabatt på litt over ni prosent i forhold til onsdagens sluttkurs.

I dag eier Schibsted omkring 33 prosent av aksjene i rubrikkselskapet Adevinta.

– Vil over tid redusere vår eksponering

– Gjennom tiden vår som en større aksjonær, har Schibsted bidratt til Adevintas sterke vekst. Som kommunisert tidligere, er aksjebeholdningen vår i Adevinta finansiell, og vi vil over tid redusere vår eksponering, med fokus på å skape verdier for våre aksjonærer, skriver Schibsted i den første børsmeldingen.

Schibsted var lenge største eier i Adevinta, men etter en gigantavtale tilbake i 2020, der Adevinta kjøpte hele rubrikkvirksomheten til brukthandelsgiganten Ebay, endte sistnevnte opp med 40 prosent av de utestående aksjene i Adevinta.

Samtidig gikk Schibsted fra en eierpost på 59 prosent til dagens 33 prosent, og uttalte klart at det ville redusere posisjonen på sikt.

Avtalen var på det tidspunktet verdt 84,5 milliarder kroner, og gjorde også Adevinta til verdens største online rubrikkselskap.

Siden den gang har Ebay også måttet redusere sin eierandel for å oppnå myndighetsgodkjennelser for oppkjøpet.

– Styrke vår finansielle posisjon

I tillegg til blokksalget Schibsted nå vurderer, har selskapet inngått en såkalt total return swap (trs) tilsvarende tre prosent av de utestående aksjene i Adevinta. Dette er en avtale som tillater å være eksponert mot en aksje uten å eie den.

Konsernsjef Kristin Skogen Lund sier salget vil styrke selskapets finansielle bæreevne.

– Vi blir i stand til å både redusere vår gjeldsgrad, som for tiden er over målet vårt, og til å kjøpe tilbake Schibsted-aksjer over tid, hvilket vi ser på som verdiskapende, sier hun.

– Trs'en gir oss finansiell fleksibilitet samtidig som vi beholder eksponering mot kursutviklingen i Adevinta-aksjen, hvilket viser vår støtte til strategien og det videre verdiskapingspotensialet i selskapet.

Når det gjelder gjelden, skal den ned til et nivå som tilsvarer to ganger netto rentebærende gjeld delt på ebitda (resultat før renter, skatt, av- og nedskrivninger). Tilbakekjøpsprogrammet dekker opptil fire prosent av dagens utestående Schibsted-aksjer. Schibsted skriver at dette vil innebære «signifikant» potensial for verdiskaping for aksjonærene, gitt dagens markedsverdi for Schibsted, som har falt over 50 prosent på det siste året.

Schibsted hyret inn Arctic Securities og DNB Bank til å bistå med blokksalget. Schibsted vil også inngå en 90 dagers lockup-avtale for selskapets Adevinta-aksjer som ikke selger i blokksalget eller trs-avtalen.

Motparten i trs-avtalen er Danske Bank.

Schibsted skal organisere telefonkonferanser for analytikere og investorer torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.