Riggaksjen Seadrill falt kraftig da handelen ble åpnet ved 10-tiden. Aksjen har gjennom dagen svingt mellom et kursfall på 30 og 50 prosent. Klokken 16 er aksjen mer enn halvert – ned hele 54 prosent til 2,85 kroner.

Ved børsåpning ble handelen satt på pause – noe som vedvarte i omtrent 50 minutter – før fallet slo ut i børskursen.

Søndag omtalte analytiker Vidar Lyngvær i Sparebank1 Markets markedsverdien til selskapet som en «helt svimlende sum». Da impliserte aksjekursen en markedsverdi på om lag 28 milliarder dollar om redningsplanen går igjennom.

Sammenligner med Norwegian

Redningsplanen, som ble lagt frem lørdag ettermiddag, innebærer en kraftig reduksjon av gjeld fra långivere i bytte mot eierandeler i selskapet. Samtidig vil hovedeier John Fredriksen bidra med opptil 50 millioner dollar i nye og friske penger.

Analytiker Lukas Daul i meglerhuset ABG Sundal Collier trakk i helgen paralleller mellom aksjeutviklingen i Seadrill og tidligere kursutvikling i Norwegian.

– Dette har vi sett tidligere i slike situasjoner hvor prisingen ikke reflekterer effekten av restruktureringen på kapitalstrukturen i selskapet, sa Daul.

Etter å ha steget over 500 prosent tidligere i sommer, er aksjekursen nå tilbake på nivået den ble handlet på ved starten av juli. Det er etter at aksjen har hatt både flere dager som taper eller vinner på børs.

Selv etter dagens kursfall er markedsverdien langt over det både Daul og Lyngvær mente representerte en fornuftig pris for selskapet.

Dagens eiere får nesten ingenting

Kurshalveringen kommer etter at riggselskapet lørdag la frem plan for rekonstrueringen etter mange måneders forhandlinger. Her kom det frem at dersom alle kreditorgruppene godkjenner planen vil dagens aksjonærer sitte igjen med 0,25 prosent av det nye selskapet.

Utvanningen av dagens aksjonærer var kun en del av planen som inneholder hovedpunktene:

  • De prioriterte pantsikrede långivere bytter inn 5,6 milliarder dollar i dagens gjeld til 750 millioner dollar i annenprioritetslån, og får 83 prosent av egenkapitalen i selskapet.
  • John Fredriksens Hemen Holding har forpliktet seg til å finansiere et usikret obligasjonslån på 50 millioner dollar. Dette kan konverteres inn i fem prosent av aksjene i det nye selskapet under nærmere angitte vilkår.
  • Gruppen med långivere som har gitt sin tilslutning til avtalen, har gått med på å garantere for en lånefasilitet på 300 millioner dollar, eller nesten 2,7 milliarder kroner, og disse vil motta 16,75 prosent av aksjene i nye Seadrill.
  • Leverandørgjeld vil betales kontant, og andre usikrede krav dekkes med 250.000 dollar.
  • Planen er også betinget av en rekke andre vilkår, som at konkursdomstolen godkjenner den.

Forslaget har støtte av et utvalg av de långiverne som har pantesikkerhet for sine krav, og som representerer et flertall, 57,8 prosent, av disse lånene. For å kunne legge frem en endelig plan for dommeren i konkursretten i Texas, må den ha støtte fra to tredjedeler av långiverne i alle de tolv lånefasilitetene til Seadrill.

Styremedlem i Seadrill for Fredriksen-systemet, Gunnar Eliassen, sa da til DN at bankene har åpnet for å selge aksjer til Fredriksens Hemen, dersom denne planen går gjennom.

– Denne løsningen innebærer at Hemen er med videre i Seadrill. Vi er allerede i dialog med banker som ønsker å redusere sin eksponering, ved å selge dette til Hemen. Så Hemen har mulighet til å øke sin eierandel fra de mulige fem prosentene det har, dersom denne planen går gjennom, sa han.

Daul sier investorene i markedet er avventende.

– De fleste investorene sitter fortsatt på gjerdet og venter på en konkret og endelig løsning. Dette er en start, men man må fortsatt sikre mer støtte til denne planen og den må godkjennes av dommeren, sa analytiker Lukas Daul til DN på søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.