Riggselskapet Seadrill, der investor John Fredriksen er storaksjonær, har inngått en avtale med Shelf Drilling om salg av tre oppjekkbare rigger for til sammen 225 millioner dollar, opplyser selskapet i en melding mandag ettermiddag.

Salgssummen tilsvarer i overkant av 1,9 milliarder norske kroner.

Riggene «West Triton» og «West Resolute» er planlagt levert til Shelf i slutten av mai i år. Riggen «West Mischief» er planlagt overlevert i løpet av tredje kvartal etter at riggens nåværende oppdrag for NDC i Abu Dhabi er avsluttet.

Riggene har en gjeld på til sammen 102 millioner dollar. Dermed vil salget gi en netto betaling på 123 millioner dollar.

Riggene har en balanseført verdi på til sammen 415 millioner dollar. Et tap på 190 millioner dollar er ventet å bli regnskapsført i første kvartal, opplyser Seadrill i meldingen.

Gjeldstynget selskap

I begynnelsen av april opplyste Seadrill at det utsetter refinansieringen av selskapets gigantgjeld, etter å ha fått forlengelser med långiverne for tre av lånene.

Til sammen utgjør lånene 24,4 milliarder kroner av samlede låneforpliktelser på over 110 milliarder kroner.

Det vil bli svært lite igjen til aksjonærene i kjølvannet av restruktureringen, og obligasjonseierne må vente å ta store tap, het det. En refinansieringsløsning vil også mest sannsynlig inneholde varianter av konkursbeskyttelse, skriver selskapet.

– Jeg jobber cirka 18 timer i døgnet og vil jobbe dag og natt de neste tre til fire ukene. Jeg har et veldig tett program og har ikke ett eneste minutt å kaste bort, sa John Fredriksen til DN i begynnelsen av april.

Allerede i januar meldte Seadrill at selskapet kan komme til å måtte søke konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-reglene om ikke selskapet klarte å komme til enighet med sine långivere. Over 40 banker er involvert i finansieringen av selskapet. I tillegg må en få til avtaler med obligasjonseiere i en rekke lån. En refinansieringsløsning innebærer også at Fredriksen og andre må skyte inn frisk kapital i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.