Donald J. Trump varslet torsdag kveld ytterligere økte tollsatser, denne gangen på elektronikk som importeres fra Kina til USA. Økningen i toll har en verdi på opp mot 300 milliarder dollar, og økes opp til ti prosent.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, sier at de tror den også skal videre opp.

– Ti prosent er en betydelig tollsats, men vi forventer at den skal videre opp mot 25 prosent slik som i de andre rundene, sier hun.

Hun, og sjefstrateg Paul Harper, mener det var den plutselige økningen som gjorde at markedene reagerte såpass kraftig.

Asia-børsene var omtrent ned to prosent, de amerikanske børsene var ned én prosent i går og Oslo Børs ligger an til å falle over én prosent før helgen.

– Jeg tror markedet ble veldig overrasket over at det kom noe så konkret så tidlig, forteller Paul Harper.

Fredag ettermiddag kom «månedens viktigste tall», de amerikanske sysselsettingstallene, som viste et tall som omtrent som forventet, på 164.000 flere jobber. Arbeidsledigheten var på 3,7 prosent, uendret fra forrige måned.

De de amerikanske børsene åpnet fredag ned. Teknologiindeksen Nasdaq var ned 0,7 prosent fra start, mens Dow Jones og S&P 500 åpnet ned mellom 0,3 og 0,4 prosent.

Økt toll på alle varer

Det var i september i fjor at Trump for alvor innførte økte tollsatser på kinesiske varer, som straffer kinesiske eksportører gjennom at prisene på kinesiske varer øker. Dette var også den siste delen av varer som ikke var blitt økt i tollsatsene på.

– Nå blir det praktisk talt økte tollsatser på alle varer, sier Haugland.

Selv om tollsatsene på varene kan øke, mener Haugland at USA har gått litt tom for ytterligere våpen på tollsatser.

– Siden det ikke er flere varer å legge toll på, kommer vi absolutt til å se en økning i trusler utenfor handel, som for eksempel situasjoner som med svartelistingen av Huawei, forteller hun.

Rentene kan forbli lave

Som en reaksjon på uttalelsene fra Trump, har den såkalte «tiåringen» eller «verdens viktigste rente, falt med 20 basispunkter, eller 0,2 prosentpoeng.

– Vi ser ingen grunn til at rentene som falt nå, ikke skal kunne forbli på det samme lave nivået, sier Haugland.

Den amerikanske sentralbanken, Fed, påvirker markedet ved å sette ned styringsrenten og ved å gi såkalte kvantitative lettelser.

– Når markedets optimisme tiltar igjen, for eksempel fordi de ser sentralbanker reagere, vil vi kunne se en viss stigning i de lange rentene igjen, forteller Haugland.

– Skal være kortvarig hvis vi ikke får en resesjon

I en lengre periode har det vært en usikkerhet knyttet til veksten i verdensøkonomien, men særlig på grunn av rentekutt og stimulanser holdes utsiktene positive.

– Denne nedgangen skal være kortvarig hvis vi ikke får en resesjon, sier Harper.

Svakere vekst i verdensøkonomien kan skape en resesjon, men Harper legger til at også fall på børsene kan skape nedgang i økonomien.

Aksjestrateg, Paul Harper, mener en videre korreksjon på frykt kan være et bra kjøpstidspunkt.
Aksjestrateg, Paul Harper, mener en videre korreksjon på frykt kan være et bra kjøpstidspunkt. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

– En lengre nedgang på aksjemarkedet kan påvirke verdensøkonomien, og motsatt. Det er ikke en stor sannsynlighet, men vi kan få en lengre periode med nedgang i markedet hvis handelskrigen tar seg opp ytterligere, forteller han.

Et videre fall kan imidlertid være positivt, mener Harper.

– Om vi får en videre korreksjon drevet av frykt, kan det være en god kjøpsmulighet, men å beregne når salgspresset opphever er vanskelig å si.

93 prosent sannsynlig for ytterligere rentekutt

Da den amerikanske sentralbanken tidligere denne uken varslet at de kuttet styringsrenten og samtidig sa at de ikke skulle kutte den ytterligere, ble Trump rasende. Dette var fordi han mener at de skal stimulere mer enn de gjør nå.

Det ble også spekulert i at Trump varslet toll-økningen bare for å øke presset mot Fed.

Ifølge Harper er det nesten ingen usikkerhet i markedet om at det skal komme flere rentekutt.

– Oddsen på et videre rentekutt ifølge estimater fra markedet er 93 prosent, sier han.

Selv om det var tydelig markedsuro fredag, lar ikke Haugland seg skremme av det.

– Jeg skal ta helg uansett, nordmenn blir aldri så sjokkerte at de ikke tar helg, sier hun og smiler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.