Starten på det nye året har vært usedvanlig humpete på Oslo Børs, som totalt er ned over tre prosent siden årsskiftet. Nedturen har imidlertid rammet enkelte selskaper hardere enn andre. Seismikkselskapet PGS er blant dem som har falt mest.
Raset i PGS-aksjen inntraff torsdag, og på bare to dager stupte selskapets aksjekurs mer enn 60 prosent.
Investor og 2020 Bulkers-sjef Magnus Halvorsen er blant PGS' største aksjonærer, med omtrent 6,6 millioner aksjer. Onsdag denne uken var posten verdt drøye 28 millioner kroner. Fredag var verdien av aksjene redusert til 10,4 millioner.
Halvorsens aksjepost i seismikkselskapet er dermed barbert med hele 17,9 millioner – på bare to dager.
Halvorsen er toppsjef i det Tor Olav Trøim-dominerte tørrlastrederiet 2020 Bulkers, men fratrer 1. februar, og blir deretter styreleder i selskapet.
«Game over»
Ifølge aksjonæroversikten Holdings eide Halvorsen ved årsskiftet nær én million PGS-aksjer. Gjennom januar har han altså kjøpt godt over fem millioner nye aksjer i seismikkselskapet, som denne uken kollapset på Børsen.
Den utslagsgivende faktoren for det dramatiske kursfallet var PGS' kvartalsrapport, som ble lagt frem torsdag morgen. Før skatt hadde PGS i 2021 et tap på omtrent 1,5 milliarder norske kroner, og en rentebærende gjeld på rett over én milliard dollar.
Men det som virkelig skulle få investorene til å miste troen på selskapet, var nyheten om at PGS kan komme til å bryte lånebetingelsene allerede i vinter, og derfor arbeider med å dra i havn nok en refinansiering.
Dette fikk også analytikerne til å se dystert på seismikkselskapets fremtid, og meglerhusenes anslag ble barbert.
Meglerhuset SEB hadde «Game over» som overskrift i sin PGS-oppdatering. Videre anslo SEB at seismikkselskapet er avhengig av å generere 40 millioner dollar i fri kontantstrøm i årets tre første kvartaler, dersom det skal møte forfallet av 135 millioner dollar i september.
Investorkontakt i PGS, Bård Stenberg, bekreftet torsdag overfor DN at det mulige bruddet på forfall i år kommer fra de samme lånefasilitetene som selskapet fikk utsatt tilbake i 2020.
Kriserammet selskap
PGS har slitt med høy gjeld i et stadig mer presset seismikkmarked i en årrekke. Det er heller ikke mer enn halvannet år siden selskapet kom til enighet med flere långivere om utsettelse på gjeldsforfall, etter flere runder med mislykkede forhandlinger.
I august 2020 la konkurrenten TGS nesten fem og en halv milliard kroner på bordet for PGS' seismikkbibliotek, men PGS avslo tilbudet, og betegnet det som «opportunistisk».
TGS' virksomhet baserer seg utelukkende på multiklient-data, altså innhenting av seismikkdata som de deretter selger videre til oljeselskaper. Mens PGS både leverer multiklient-data, og leier ut utstyr som benyttes til anskaffelse av seismikkdata.
Danske Bank-analytiker Jørgen Lande sa i et intervju med DN torsdag, at det ikke er noe i veien for at det kunne kommet et nytt bud på PGS' multiklient-bibliotek i denne omgangen. Likevel tviler han på at selskapet vil gå med på et eventuelt bud.
– PGS’ strukturelle problem siden 2013 har vært et altfor høyt gjeldsnivå, samt relativt store investeringsbehov, og de har brent kontantposisjonen sin jevnt og trutt siden. Når de nå skal i gang med reforhandlinger av gjelden, er eneste hard valuta de besitter, egenkapitalen, og selskapet virker svært lite interessert i å selge biblioteket eller deler av flåten, sa Lande.
Han la også til at et slikt tilbud i så fall vil være forankret i markedsutsiktene for 2022, og dermed lavere enn hva som ble forespeilet sist fra TGS.
– Dette er heller ingen lett beslutning for PGS å ta, gitt forretningsmodellen som er integrert i samspillet mellom å selge bibliotekdata og tilby nye undersøkelser, konkluderte Lande.
Kontantbeholdningen i PGS var på 170 millioner dollar ved utgangen av fjerde kvartal, ned fra 193 millioner dollar ved utgangen av tredje kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.