Natt til tirsdag kom meldingen om at Polarcus' långivere trekker støtten til pågående operasjoner. Seismikkselskapet Polarcus har lenge vært i problemer. På grunn av den finansielle situasjonene vil alle ansatte bli varslet om oppsigelse. I tillegg skriver selskapet at de har fått beskjed om å seile skipene til trygge steder for å starte en salgsprosess.

DN har vært i kontakt med finansdirektør Hans-Peter Burlid i Polarcus. Han informerer at det totalt er 250 personer som er berørt.

Halvert markedsverdi

Mandag var det stans i handelen av Polarcus-aksjer i påvente av en melding fra selskapet. Da handelen igjen åpnet tirsdag, falt aksjen hardt. Kort tid etter åpning på børsen er selskapet ned rundt 50 prosent. Med andre ord halverer selskapet seg i markedsverdi, og rett etter åpning verdsetter markedet selskapet til knappe 36 millioner kroner.

For en uke siden varslet Polarcus at det er i brudd med lånevilkårene etter at selskapets långivere har gitt beskjed om at det ikke vil gi ytterligere utsettelser på nåværende tidspunkt. Selskapet varslet at långiverne tiltrer pantet og tar kontroll over selskapets seismikkskip. Etter denne meldingen falt selskapet nesten 50 prosent på børsen. På ett år er over 90 prosent av aksjonærenes verdier blitt borte.

Analytiker Tommy Johannessen i Sparebank 1 Markets, som dekker aksjen, sa forrige uke at han ikke er overrasket over utviklingen i selskapet.

– Jeg har en salgsanbefaling på aksjen og har hatt det ganske lenge, og det er på grunn av balansen til selskapet, sa han til DN.

Rammes tidlig

Polarcus skriver i børsmeldingen at de vil fortsette å samarbeide med långiverne for å avslutte nåværende drift. Ved utgangen av september i fjor hadde selskapet en gjeld på 416 millioner dollar. På fjorårets første ni måneder tapte selskapet på 37 millioner dollar før skatt.

Selskapet skriver videre at långiverne fortsatt er åpne for å diskutere en stillstandsperiode for deres gjenværende krav og sikkerhet, med sikte på å finne en løsning som ville tillate fortsatt drift av skipet «Vyacheslav Tikhonov», som er eid av Polarcus Selma Limited. Polarcus skriver at långiverne ikke har sikkerhet i dette skipet eller datterselskapet.

Seismikkselskapene står enten på land eller seiler rundt på havene for å sondere undergrunnen for mulige oljeforekomster. Innsamlede data selges så videre til oljeselskapene. Derfor pleier seismikkselskapene å være de første som merker signalene om hvilken vei oljeindustrien svinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.