Boligutvikleren Selvaag Bolig foreslår å selge store deler av selskapets tomtebank til det nyetablerte selskapet Urban Property.

Det nye selskapet er satt opp for å kjøpe og eie Selvaag Boligs tomter og eies av Oslo Pensjonsforsikring as, Equinor Pensjon, Selvaag as og Rema Etablering Norge as (Rema 1000).

Transaksjonen er på 3,4 milliarder kroner. Rundt to milliarder kroner vil bli utbetalt som et ekstraordinært utbytte til aksjonærene. Det tilsvarer 22 kroner per aksje.

Aksjekursen til Selvaag Bolig steg umiddelbart 18 prosent ved børsåpning mandag formiddagen, men er etter et par timer åpning opp rundt 12 prosent.

Får 1,1 mrd.

Selvaag Bolig ble etablert i 1960 av boligutbyggeren Olav Selvaag.

I dag er selskapet notert på børs med en markedsverdi på 5,1 milliarder kroner, og kontrolleres av Selvaags barn, barnebarn og oldebarn som sitter på rundt 54 prosent av aksjene i selskapet.

Det betyr at Selvaag-familien, med brødrene Olav og Gunnar Frederik Selvaag i spissen, får utbetalt 1,1 milliarder kroner i ekstraordinært utbytte.

Den kraftige kursoppgangen mandag formiddag gjør at verdien på Selvaag-familiens aksjer i selskapet øker fra 2,8 milliarder kroner til 3,1 milliarder kroner - en økning på rundt 300 millioner kroner.

Flere andre profilerte aksjonærer får utbetalt millionbeløp etter salget.

  • Pareto-eier Svein Støle får 45 millioner kroner i ekstraordinært utbytte.
  • Fondet Sissener Canopus, som forvaltes av Jan Petter Sissener, får 33 millioner kroner.
  • Investor Kjetil Holta får 18 millioner kroner.
  • Tidligere toppsjef i Selvaag Bolig, Baard Schumann, får 12 millioner kroner.

Får forkjøpsrett på alle nye tomter

– Selvaag Bolig skal drive med boligutvikling. Vi ønsker derfor å rendyrke dette og skiller derfor ut tomtebanken i et eget selskap. Vi mener at dette også vil gjøre det enklere å sette riktig verdi på selskapet fordi verdiskapingen i den daglige driften i større grad synliggjøres, sier styreleder Olav H. Selvaag i en melding.

Urban Property kjøper hoveddelen av Selvaag Boligs eksisterende tomteportefølje basert på en oppdatert markedsverdi satt av en uavhengig verdivurderer. Det nye selskapet skal ha forkjøpsrett på alle nye tomter Selvaag Bolig ønsker å utvikle. Selvaag Bolig vil kjøpe tomtene tilbake trinnvis.

– Mer effektiv finansiering

– Vi vil fortsatt ha tilgang til de samme tomtene som før, men kjøpe ut disse i takt med utvikling. Selvaag Bolig skal fortsette med akkvisisjonsarbeid som før, men Urban Property skal eie tomtene frem til de er byggeklare, sier finansdirektør Sverre Molvik i Selvaag Bolig.

Han mener utskillelsen vil være fordelaktig for veksten fordi kapitalbindingen knyttet til tomter nå blir liggende i det nye selskapet.

– Det vil også bidra til en mer effektiv finansiering av Selvaag Boligs virksomhet, noe som vil bedre evnen til å levere verdier til både kunder og aksjonærer, sier Molvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mai 2019: Her viser Selvaag frem Norges første innendørs skihall i Lørenskog - åpner i januar 2020
Har fått oppmerksomhet fra Kina.
03:10
Publisert: