Ingeniøren Anthony Levandowski startet sin karriere i Google i 2007. Året etter utviklet han en selvkjørende Toyota Prius og ble sjef for selvkjørende biler i selskapet. 

Samtidig som han utviklet teknologi for Google, bygget han i all hemmelighet opp et selskap som senere skulle vise seg å konkurrere med Google, ifølge CNBC.

Han ventet imidlertid med å offentliggjøre detaljene rundt sitt nye selskap Otto før han hadde fått utbetalt 120 millioner dollar – tilsvarende cirka én milliard kroner. 

Solgte selskapet til Uber for 5,8 mrd.

Nå har Alphabets (Googles morselskap) selskap Waymo – som utvikler den selvkjørende teknologien – saksøkt Levandowski og anklager ham for å ha stjålet tusenvis av dokumenter og bedriftshemmeligheter for Otto. 

Seks måneder etter at Levandowski sluttet i Google, ble selskapet hans kjøpt opp av Uber for 680 millioner dollar. Levandowski er nå Ubers sjef for å utvikle selvkjørende teknologi.

Ifølge rettsdokumenter forsøkte den tidligere Google-toppen å hente med seg flere ansatte i Google til sitt nye selskap. 

Uber kaller anklagene fra Waymo grunnløse. 

«Vi har gjennomgått Waymos påstander og har slått fast at det er et grunnløst forsøk på å bremse opp en konkurrent, og vi ser frem til å møte dem i retten», skrev en talsmann for Uber i en pressemelding i februar. 

Nekter å forklare seg

Levandowski har nektet å forklare seg i retten for å unngå å inkriminere seg selv. En av Ubers advokater har ifølge New York Times gjort det klart og tydelig for Levandowski at han må frigi alle dokumenter som er relevant for saken. 

Han skal ifølge anklagene ha stjålet 14.000 filer og 9,7 gigabytes med data mens han fortsatt jobbet i Google. 

– I hver eneste fase i løpet av hans karriere i Google hadde Anthony et selskap som gjorde akkurat det samme arbeidet, sier en tidligere Google-topp til Bloomberg, ifølge CNBC. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skal det bygges tusenvis av boliger
Området Gjersrud-Stensrud på Klemetsrud i Oslo kan få så mange som 25 000 nye innbyggere. Området ligger inntil E6 sørover ut av Oslo.
01:26
Publisert: