For to år siden hadde investor Øystein Stray Spetalen null tro på riggaksjer. Men tirsdag kjøpte han seg opp med ytterligere 1,7 millioner aksjer i riggselskapet Shelf Drilling.

Etter handelen eier Spetalen 5,07 prosent av aksjene i selskapet, 6,9 millioner aksjer totalt.

Samtidig går en annen av Norges fremste investorer motsatt vei.

Den tidligere stjernemegleren, nå investoren gjennom investeringsselskapet Tigerstaden as, Ketil Skorstad, satser nemlig på kursfall for riggaksjen:

Onsdag gikk han short 1,51 prosent i samme riggselskap, og torsdag økte han shortposisjonen til 2,65 prosent, kommer det frem i Finanstilsynets shortsalgsregister.

Shortsalg fungerer slik at en låner seg aksjer som en selger – i håp om at aksjen skal falle. Deretter er planen å kjøpe tilbake aksjene til en lavere kurs og levere tilbake aksjene – med gevinst.

Foreløpig er det Skorstad som har truffet best. Siden Spetalen flagget sin post har aksjen falt 26 prosent, mens kursfallet siden Skorstad gikk short er på rundt 11 prosent. Sluttkurs fredag var 3,58 kroner, og det lille riggselskapet er dermed verdsatt til oppunder en halv milliard kroner på Oslo Børs.

«Null kroner»

Sommeren 2019 gikk Spetalen hardt ut mot riggaksjene, og sa under en paneldebatt i regi av Finansavisen at han tror «alle riggaksjer får samme kurs innen ett til to år og det er null kroner».

Øystein Stray Spetalen kjøpte seg tirsdag opp i riggselskapet Shelf Drilling. Bildet er tatt på Pareto Securities Olje- og Offshorekonferanse på Holmenkollen Park hotell i fjor.
Øystein Stray Spetalen kjøpte seg tirsdag opp i riggselskapet Shelf Drilling. Bildet er tatt på Pareto Securities Olje- og Offshorekonferanse på Holmenkollen Park hotell i fjor. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix)

– Jeg har tidligere tapt penger på en tilsvarende i byggeboom i 1986 og jeg gidder ikke å finne ut av det igjen. Da tok det 15 år før markedet var tilbake i balanse og jeg tror det vil ta nesten like lang tid nå. En feil er kun en feil hvis du gjør den samme feilen to ganger, sa han ifølge Finansavisen.

Spetalens guddommelige slakt av riggaksjer i desember 2018 dnPlus

Shelf Drilling driver med såkalte oppjekkbare rigger, som plasserer bena på havbunnen på grunt vann, hvorpå riggen jekkes opp. Selskapet har hovedkontor i Dubai og driver virksomhet i blant annet Italia, Egypt, Nigeria og India. Aksjene ble notert på Oslo Børs sommeren 2018, etter en overtegnet kapitalutvidelse der kursen var 65,35 kroner aksjen. Siden har det gått nedover med aksjen, som er blitt truffet hardt av det kraftige oljeprisfallet. Så langt i 2020 er aksjen ned 80 prosent.

Shelf Drilling hadde en justert ebitda på 68 millioner dollar i første kvartal 2020, mot 49 millioner dollar i samme periode året før.

Totale driftsinntekter ble 181 millioner dollar i kvartalet, mot 147 millioner dollar samme periode året før.

Ordrereserven ved utgangen av kvartalet var på 1,9 milliarder dollar.

Selskapet utførte nedskrivningstester på alle riggene i selskapets flåte ved utgangen av første kvartal. Som et resultat bokførte selskapet nedskrivninger på 188 millioner dollar. 19 av selskapets rigger ble nedskrevet, hvor fire ble lagt i opplag og lagt ut for salg, ble det opplyst.

Tror bunnen er nådd

DN har omtalt en rekke fallerende riggselskaper den siste tiden. John Fredriksen-dominerte Seadrill skrev ned milliarder i første kvartal som følge av koronakrisen, mens Tor Olav Trøims Borr Drilling nylig sikret seg finansiering for å klare seg de neste to årene.

Skorstad sa til DN i slutten av forrige uke at han tror bunnen på Oslo Børs er nådd, men at han er redd mange uerfarne aksjeinvestorer har tapt mye penger under koronakrisen.

Siden bunnen i slutten av mars har børsen hentet seg inn, men er fortsatt et stykke unna nivået før krisen.

– Jeg tror at selv om vi skulle få en ny bølge med korona, vil ikke markedet få den samme frykten. Egentlig er det et svært godt klima for aksjer nå. Se hvordan de store tech-aksjene har gått, det er realøkonomien som tar «hitten», og den kan bli stor, men aksjemarkedet kan likevel klare seg godt, sier Skorstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.