Sikri Holding, hvor de to it-gründerne Jens Rugseth og Rune Syversen er majoritetseiere, har inngått en avtale om å kjøpe eiendomsteknologiselskapet Ambita fra Nærings- og fiskeridepartementet, ifølge en melding mandag.

Prisen er 962,8 millioner kroner.

Sikri-aksjen stiger rundt 30 prosent mandag, til høyeste kurs siden august i fjor.

– Veldig fornøyde med salget

– Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av Ambita. Selskapet har hatt en god utvikling, og vi er veldig fornøyde med salget, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Ambita leverer digitaliseringsløsninger for eiendomsmarkedet som brukes både av offentlige og private. Selskapets portefølje inkluderer blant annet tjenestene Infoland, Ambita etinglysing, Virdi, Boligmappa og Byggesøknaden. I tillegg til at selskapet er majoritetseier i Prognosesenteret.

Tjenestene brukes av mange tusen brukere hver dag i forbindelse med boligsalg eller bygge- og oppussingsprosjekter.

Selskapet omsatte for 507 millioner kroner i 2020.

– Stortinget har i flere omganger fornyet regjeringens fullmakt til å selge selskapet. Den fullmakten har vi nå benyttet oss av. Privat eierskap bør være hovedregelen i norsk næringsliv, sier Nybø.

Vil skape nordisk leder

Sikri Holding leverer teknologi til offentlig administrasjon og har vokst gjennom flere oppkjøp det siste. Ambita er det største oppkjøpet hittil.

Jens Rugseth er styreleder og største eier i Sikri Holding.
Jens Rugseth er styreleder og største eier i Sikri Holding. (Foto: Crayon)

– Vår ambisjon er å sammen bygge Nordens ledende økosystem for forvaltningsteknologi, eiendomsteknologi, analyse og data. Med utgangspunkt i eksisterende posisjoner skal vi utvikle nye tjenester og skape varige bærekraftige verdier, sier styreleder og majoritetseier Jens Rugseth i en melding.

Partene er blitt enige om en selskapsverdi på 950 millioner kroner. Kjøpsprisen er 962,8 millioner kroner. Oppkjøpet vil finansieres på følgende måte:

50 millioner gjøres opp med en 360 dagers selgerkreditt. Resten er finansiert med kontanter, ny gjeld og egenkapital som er garantert av Rugseth og Syversen (Karbon invest), Carucel N59 og M25 Industrier, som alle er eksisterende aksjonærer. Oppkjøpet ventes gjennomført tidlig i mai.

– Dette kjøpet varsler starten på et temposkifte for økt utnyttelse av offentlige data og nye tjenester for innbyggere, forvaltning og næringsliv, sier Sikri-sjef Nicolay Moulin i samme melding.

Ambita hadde i 2020 en driftsmargin (ebitda-margin) på 12 prosent. Ledelsen i Sikri har så langt identifisert 20–40 millioner kroner i årlige synergier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.