President Donald Trumps tvitring og frykt for en mer intens handelskrig skapte ny uro på børsene over hele verden mandag.

– Det er en risiko for at Oslo Børs blir dratt med ned av global økonomi, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Oslo Børs endte dagen med en nedgang på 2,27 prosent, den syvende største engangsnedturen de seneste tre årene og det største børsfallet på en enkeltdag i år.

Oslo Børs har ikke vært lavere siden 8. februar.

– Vi mener usikkerheten fortsatt er betydelig på nedsiden. Hvis veksten ikke kommer opp, vil det etter alt å dømme føre til en betydelig nedgang på Oslo Børs. Veksten er i dag for lav til å holde Oslo Børs oppe. Inntjeningsanslagene vil komme betydelig ned.

Lavere vekstutsikter

Andreassen peker på at Oslo Børs fremdeles er høyt priset sammenlignet med tidligere nedturer når en ser på forholdstallet mellom børsverdi og de regnskapsførte verdiene – det viktige måltallet pris/bok for aksjeanalytikere. Fortsetter den globale veksten å stoppe opp, kan en dermed vente videre børsfall.

– Det er det som har skjedd hver gang global økonomi har gått skikkelig i revers. Det har pleid å skje hvert femte år, mens det nå har gått ti år siden sist.

Hovedindeksen er nå på 834,21 poeng, som er det laveste siden 11. februar. Ifølge Andreassen kan ikke dette karakteriseres som et stort børsfall. Han tror børsen vil kunne gå ned mye mer dersom handelskrigen blusser ytterligere opp.

– Vi er ned fra 946 til 834 poeng, så vi er ned nesten 12 prosent. Det er ingen stor nedgang, når konjunkturene virkelig svikter, er fallene mye større enn de har vært nå.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror ikke det vil komme et større krakk på børsen.

– Det er et følelse av frykt og usikkerhet som styrer mye, så det er vanskelig å si akkurat hva som kommer til å skje.

Og legger til:

– Vi har vært i slike perioder før, og det pleier som regel å blåse over.

Mild korreksjon

Sjefstrateg Morten Jensen i DNB Markets mener vi nå er inne i en mild korreksjon.

– I utgangspunktet tror vi ikke at handelskrigen vil knekke den økonomiske veksten i USA eller verden i seg selv, men om vi får ytterligere utspill fra Trump eller Kina kan vi fortsette ned enda litt til, sier Jensen til DN mandag morgen.

Aksjestrateg Morten Jensen i DNB Markets mener børsene har falt mindre enn ventet. At de kan falle ti prosent er helt innenfor rammene mener han.
Aksjestrateg Morten Jensen i DNB Markets mener børsene har falt mindre enn ventet. At de kan falle ti prosent er helt innenfor rammene mener han. (Foto: Nicklas Knudsen)

– Vi er inne i en korreksjon nå, og børsene kan falle inntil 10 prosent, det er innenfor rammene, forteller han.

Trump varslet nye toller mot Kina på Twitter i forrige uke, etter at forhandlingene mellom landene om en handelsavtale brøt sammen.

– Toll har de siste 20 årene blitt kraftig redusert, nå ser vi plutselig en opptrapping igjen. En naturlig reaksjon på det er å avvente litt med investeringer, i hvertfall til man ser hvordan det går i handelskonflikten, sier Harald Magnus Andreassen.

Ytterligere fart nedover

De amerikanske børsene falt fra start mandag ettermiddag, og det gikk særlig hardt ut over teknologiaksjer. Mange av dem, som Apple, har produksjon eller underleverandører i Kina, og Apple er blant selskapene som er blitt pekt ut av president Trump i forbindelse med handelskrigen. Oslo Børs er ned 4,5 prosent fra toppen i juli og den tyske DAX-indeksen er ned seks prosent siden sin topp.

– DAX blødde ordentlig mye på fredag, Tyskland er blant de landene som er hardest rammet av handelskrigen, sier Jensen.

– Om det kommer noen beroligende meldinger fra den amerikanske sentralbanken kan markedene roe seg noe, men om Trump våkner på feil fot i dag kan det gi ytterligere fart nedover, fortsetter Jensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forsiden med de tre løpende aksjemeglerne er ikonisk. Slik opplevde de historiens mest dramatiske dag på Oslo Børs
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: