Torsdag er det rentemøte i Norges Bank. Da dette er et såkalt mellomliggende rentemøte, innebærer det at sentralbanken ikke legger frem ny rentebane eller andre prognoser for økonomien. Det holdes heller ingen pressekonferanse.

Det som imidlertid er ventet, er at sentralbanksjef Øystein Olsen vil benytte anledningen til å bekrefte at det kommer en renteheving på rentemøtet 23. september. I dag er styringsrenten på null prosent etter flere rentekutt i fjor, noe som er rekordlavt. Der har den ligget siden 7. mai i fjor.

– Kan umulig haste

I Norges Banks pengepolitiske rapport fra juni er det tatt utgangspunkt i at trinn fire i gjenåpningen vil iverksettes innen utgangen av august. Helseminister Bent Høie sa imidlertid på regjeringens pressekonferanse fredag at trinn fire utsettes til alle voksne nordmenn har fått tilbudet om vaksinering.

Denne uken ble det klart at Norge får en million ekstra doser av Moderna-vaksinen. Fra regjeringens side ligger det dermed an til at man i stor grad vil kunne leve som normalt innen utgangen av september. Det innebærer farvel til én meters avstand og mange andre koronatiltak innenlands.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener pandemien fremdeles vil prege norsk økonomi i lang tid fremover.

– Reiseliv, uteliv, kultur og underholdning vil fortsette å rammes av pandemien. Det å endre renten er et stort skritt. Det kan man ikke basere på usikre indikasjoner. Vi har lav inflasjon, prisfall i boligmarkedet og arbeidsledigheten er på fem prosent. Da kan det umulig haste å heve denne renten.

Han tror heller at en snarlig renteøkning kan bidra til finansiell usikkerhet.

– Hvis jeg skulle vurdere renteutsiktene, ville det vært lurere å heller ta dette opp i retning av desembermøtet. Vi vet lite om boligmarkedet vil komme tilbake, og om hvorvidt arbeidsledigheten vil fortsette å falle, eller stabilisere seg rundt fem prosent. Jeg sier ofte at av og til er den beste jobben man kan gjøre som sentralbanksjef å ikke gjøre noen ting.

– Økonomien utvikler seg omtrent som ventet

Andreassen påpeker også at det ikke er avgjort hvem som vil sitte i regjering når rentemøtet i september kommer.

– Det er uklart både hva slags finanspolitikk denne regjeringen vil føre, og hvordan markedene vil reagere på dette. Vi trenger ikke på toppen av alt det andre usikkerheten det innebærer også å ha en sentralbank som er overaktiv, sier han.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror ikke nyhetene fra regjeringen vil endre sentralbankens plan om å heve renten i september. Hun påpeker at pandeminyhetene de siste ukene både har gått i positiv og negativ retning.

Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen tror rentehevingen i september går som planlagt.
Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen tror rentehevingen i september går som planlagt. (Foto: Mikaela Berg)

– Det kan se ut til at denne smitteøkningen ikke vil påvirke norsk økonomi i like stor grad som smittebølger har gjort tidligere, med flere og flere vaksinerte. Likevel ønsker regjeringen å være sikre, og har utsatt gjenåpningen.

Due-Andresen mener norsk økonomi utvikler seg omtrent som ventet.

– Junirapporten fra Norges Bank la til grunn at vi ville være på trinn fire i slutten av august. Sånn som det er nå, ligger det an til å komme i midten av september. Dette er små forskjeller i den store sammenhengen, og prognosene fra tidligere holder seg godt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.