Den britiske avisen Financial Times har analysert finansielle dokumenter fra det japanske teknologi-konglomeratet Softbank, og konkluderer med at gründer og toppsjef Masayoshi «Masa» Son skylder sitt eget selskap 47 milliarder kroner.

Masa Son har blitt genierklært for risikable, men lukrative investeringer, slik som i den kinesiske netthandelgiganten Alibaba, men i teknologikrakket utløst av høyere renter har enorme verdier forduftet.

Trekker seg tilbake

Selv etter å ha lempet ut mange av de mest risikable investeringene den siste tiden, meldte Softbank om tap på drøyt hundre milliarder kroner i tredje kvartal i år. Samtidig varslet 65 år gamle Masa at han ville trekke seg tilbake fra topplederrollen.

Softbank er største eier i norske Autostore, som torsdag annonserte ny administrerende direktør. Da understreket avgående sjef Karl Johan Lier at Softbank fremsto som en langsiktig eier.

Softbank er kjent for sine såkalte Vision Funds. Nummer én var det største venture-fondet noen sinne på 100 milliarder dollar. Det var mer utfordrende å finne penger til fond nummer to, som endte på 56 milliarder dollar. Masa tok selv et 17,25 prosent eierskap.

Eierandelen i fondet var på det meste verdsatt til 2,8 milliarder dollar på slutten av 2021. Ved utgangen av verdien på andelen fullstendig barbert bort, skriver FT.

Dette er fondet som har tatt eierandeler i de norske oppstartsselskapene Oda og Gelato.

Store tap på Kahoot

Masa personlig eide også én tredjedel av Softbanks nedlagte hedgefond Northstar, som en stund var største eier i det norske teknologiselskapet Kahoot. Til sammen gikk det japanske fondet inn med fem milliarder kroner. Da Northstar kastet kortene i september, var markedsverdien på 1,3 milliarder kroner, men det er ikke kjent hva betalingen for blokksalget ble.

Gjelden knyttet til Vision-fondene, Northstar og et fond rettet mot Sør-Amerika utgjør 4,7 milliarder dollar, tilsvarende litt over 47 milliarder kroner, noe Softbank bekrefter overfor FT. Det er imidlertid flere år til han trenger å betale tilbake, skriver avisen.

De siste månedene har Softbank steget 30 prosent på Tokyo-børsen, blant annet etter store tilbakekjøp av egne aksjer. Selskapet omsettes imidlertid 40 prosent lavere enn toppnivået i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.