Siden 2014 har Rajeev Misra bygget opp japanske Softbanks Vision Fund til å bli verdens største pengesekker for unoterte risikoinvesteringer.

Utstyrt med over 100 milliarder dollar i kontanter, har Misra og den eksentriske og kontroversielle Softbank-gründeren Masayoshi «Masa» Son satt teknologibransjen på hodet. Evnen til å ta lynraske beslutninger og viljen til å tilby gründere enorme summer på gunstige vilkår, gjorde det japanske konglomeratet til en ettertraktet og genierklært investor mens teknologiaksjene steg i verdi under korona.

Da vinden snudde i fjor, fikk Softbank en stor del av skylden for å blåse opp det som mer og mer ligner en teknologi-boble, og siden i fjor er verdien på aksjene kappet i to.

Nå trekker Misra seg som administrerende direktør for Vision-fondene, skriver Wall Street Journal som viser til et internt dokument signert av Softbank-sjef «Masa» Son selv.

Mister ansvaret for Oda

Misra skal fortsette å jobbe i Softbank, som har mistet nøkkelansatte i omtrent samme tempo som børsverdier. Blant annet skal han fortsatt ha ansvaret for selskapene i den modne Vision Fund I-porteføljen, men skal ikke lenger håndtere selskapene til Vision Fund II, som blant annet inkluderer norske Oda.

Nylig røk «Masa» Son uklar med en annen nøkkelansatt, høyrehånden Marcelo Claure. Den søramerikanske forretningsmannen var ansett som en åpenbar kronprins, men han og «Masa» ble uvenner i en krangel om penger.

DN kunne også nylig melde at svenske Andreas Hansson, Softbanks representant i styrene til de børsnoterte porteføljeselskapene Kahoot og Autostore, hadde sluttet i det japanske selskapet.

Aksjonæropprør

Ansattflukten er ikke det eneste som har skapt hodepine for «Masa» de siste månedene. Hans uttalte forretningsstrategi er å gjøre så mange risikable investeringer som mulig i dag, for å høste fruktene i morgen. Nå kjemper han mot et pågående aksjonæropprør som forlanger at Softbank begynner å kjøpe tilbake egne aksjer i markedet, for å støtte opp kursen. Dette er diametralt motsatt av veksthistorien «Masa» forsøker å selge investorene.

For å styrke kontantposisjonen har Softbank begynt å likvidere en rekke av selskapene i porteføljene sine, og avviklet fondet som eide Kahoot-aksjer. De to norske børsnoterte porteføljeselskapene er blant de japanerne har valgt å sitte på foreløpig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.