Kvartalsresultatene nærmer seg for Softbank. Nå ønsker én av selskapets eiere, Elliot Management, at investeringsselskapet skal kjøpe tilbake egne aksjer, etter at den har utviklet seg svakt.

Financial Times skriver at det er «dyp frustrasjon» blant investorene på grunn av kursen.

Aktivist-hedgefondet Elliot Management, grunnlagt og ledet av Paul Singer, har en betydelig eierandel i selskapet, og mener at den eneste løsningen for den fallende kursen er et tilbakekjøpsprogram.

Dette er et syn Softbanks grunnlegger Masayoshi «Masa» Son ikke deler.

Han vil heller investere milliardbeløp i oppstartsselskaper. Press fra investorer har pågått i lengre tid, skriver FT.

Masayoshi «Masa» Sons appetitt for risikable oppstartsselskaper har lenge vært formelen til suksess for selskapet. Softbank har blant annet investert i Alibaba, Uber og Didi. Men viljen til å satse på nye konsepter har også ført til trøbbel og tap, mest kjent er Sons investering i Wework.

Amerikanske Elliott Management har blant annet eierandeler i Twitter, fotballaget AC Milan og Ebay. Hedgefondet har lenge hatt strategien om å kjøpe seg inn i mindre teknologiselskaper, satse på salg og profittere når en passende kjøper kommer på banen. Dermed oppnådde fondet, ledet av Paul Singer, salg etter salg og gevinst etter gevinst. Strategien har gjort Singer beryktet og fryktet. Magasinet The New Yorker omtalte Singer som «dommedagsinvestoren» på grunn av hans målrettede taktikker. Med andre ord er ikke Singer en person investorer og næringslivsledere vil opprøre.

Softbank har blant annet en eierandel på 13,3 prosent i det norske matleveringsselskapet Oda, og 40 prosent i robotlager-selskapet Autostore. Softbank er også største eier i Kahoot.

Softbanks kurs nådde en topp i midten av mars på over 900 dollar, men har siden falt 42 prosent.

– Jeg tror offentliggjøringen om et tilbakekjøp vil sette et gulv på aksjene på nåværende nivå, noe som er positivt, men det svarer ikke på det større spørsmålet om hva som kan gi det store hoppet som noen investorer venter, sier en ikke navngitt investor til den britiske finansavisen.

En annen kilde forteller at «Masa må være bekymret» og at stemningen i Softbank er dårlig, mens en annen sier at et tilbakekjøpsprogram ikke er en permanent løsning.

Et tilbakekjøp av egne aksjer gir andre investorer en høyere verdi på aksjen, da det reduserer antallet utestående aksjer i markedet.

I fjor offentliggjorde Softbank et tilbakekjøpsprogram på 23 milliarder dollar, som bidro til en oppgang for aksjen. Tilbakekjøpene førte til at den japanske milliardæren Son økte sin eierandel i selskapet til mer enn en tredjedel, og ga ham muligheten til å blokkere andre investorers forslag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.