Solon Eiendom, hvor milliardær Runar Vatne er største aksjonær, har undersøkt strategiske muligheter for å maksimere verdien for sine aksjonærer, ifølge en melding mandag.

Styret mener selskapet kan dra fordel av det styret mener er en strukturell rabatt i selskapets aksjekurs relativt til eiendomsselskapets substansverdi (net asset value) per aksje.

Derfor har Solon besluttet å starte en strukturert salgsprosess.

Sjefen sluttet forrige uke

Det skjer under en uke etter at selskapets administrerende direktør Stig Bech sluttet i selskapet.

– Det er ikke tegn på misnøye, snarere tvert imot. Jeg har ledet Solon Eiendom gjennom en omfattende industrialiseringsfase, og selskapet går nå mot en mer produksjonsorientert fase. I denne overgangen er Andreas Martinussen en riktig mann til å ta over ansvaret, sa Bech da.

De strategiske alternativene som nå luftes kan innebære salg av selskapets aksjer, dets eiendeler eller en potensiell fusjon med en tredjepart.

– Solon eier en av de beste pipelinene av eiendomsutvikling i Norge, som er støttet av et positivt marked og makroforhold. Selskapets aksjekurs har vært gjenstand for betydelig rabatt sammenlignet med net asset value. Vårt primære ansvar som et styre er å levere aksjonærverdier. Gitt dette og en detaljert strategisk gjennomgåelse, har vi besluttet å undersøke ulike alternativer, inkludert et potensielt salg av selskapet. Det er av styrets oppfatning at dette er i våre aksjonærers beste interesse, sier styreleder Simen Thorsen i Solon Eiendom i en melding.

Simen Thorsen
Simen Thorsen (Foto: Kristine Nyborg)

DN har vært i kontakt med Thorsen som henviser til Per M. Ristvedt i Advokatfirmaet Schjødt for ytterligere spørsmål. Schjødt er juridisk rådgiver i forbindelse med i prosessen.

– Var tidligere ledelse og styre enig om å initiere en salgsprosess?

– Vi har ingen kommentarer til dette, opplyser ledelsen i selskapet gjennom advokat Ristvedt.

Tomtebank lagt på is

Det er ikke mer enn tre måneder siden Solon Eiendom meldte om andre strategiske alternativer. Det var i starten av juni at selskapet blant annet vurderte muligheten for å skille ut selskapets tomtebank i et eget selskap der Solon beholdt 50 prosent.

Det ville blant annet kunne synliggjøre verdier i tomtebanken, ifølge selskapet. Nå er disse planene lagt på is.

– Gitt dagens børsmelding arbeides det ikke lenger aktivt med dette, skriver selskapet.

Selskapet ønsker ikke å kommentere hvem som initierte prosessen med å skille ut tomtebanken.

Styret rikere på papiret

Styreleder Simen Thorsen eier selv aksjer og forwardterminkontrakter tilsvarende 21,81 prosent av den totale aksjekapitalen i Solon Eiendom. Han kontrollerer med andre ord en femtedel av selskapet.

Største aksjonær er Runar Vatne med 24,73 prosent av aksjene i selskapet. Vatne sitter også i styret.

De øvrige aksjonærene liker åpenbart det de leser mandag. Aksjekursen til Solon stiger over 11 prosent. Det sender papirverdiene til Vatne og Thorsen kraftig opp. Ved 14:30-tiden mandag ser papirgevinsten slik ut:

  • Runar Vatne hadde på tidspunktet en papirgevinst på rundt 65 millioner kroner i Solon mandag alene. Han har nå aksjer i Solon Eiendom for rundt 650 millioner kroner.
  • Thorsen hadde på tidspunktet en papirgevinst på rundt 55 millioner kroner. Han har aksjer for rundt 545 millioner kroner.
  • Investor Tore Aksel Voldberg er tredje største aksjonær i Solon, opprinnelig grunnlegger av selskapet sammen med Thorsen, og sitter også i styret. Hans papirgevinst mandag var på tidspunktet rundt 50 millioner kroner og har nå aksjer for rundt 465 millioner kroner.

Kursløft dagene før melding

Aksjekursen i Solon Eiendom steg også de fire foregående handelsdagene i forkant av dagens melding.

Kursen steg til sammen 6,64 prosent disse dagene. I samme periode falt hovedindeksen på Oslo Børs 1,58 prosent.

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier deres markedsovervåkning foreløpig gjør helt rutinemessige undersøkelser på Solon.

– Hvis man oppdager noe med handelsmønstre i forkant av den type meldinger, så vil det bli igangsatt undersøkelser, sier han.

Ledelsen i Solon Eiendom sier følgende om kursbevegelsene:

– Utfall på så kort sikt er ofte noe tilfeldig, det er ingen vesentlig forskjell mot andre eiendomsaksjer sett over en litt lengre periode. Solon hadde også falt mer i forkant og boligstatistikken fredag forrige uke viste positive tall. Selskapet etterlever selvfølgelig de strenge kravene til informasjonshåndtering som det å være børsnotert innebærer.

Lockup til nyttår

Aksjonærer som representerer 75 prosent av aksjene i selskapet har akseptert en lockup på sine aksjer frem til 31. desember eller tidligere dersom prosessen fullføres eller kanselleres av selskapet.

De fem største aksjonærene i Solon eier til sammen over 75 prosent av aksjene i selskapet.

ABG Sundal Collier og advokatfirmaet Schjødt er Solon henholdsvis finansielle og juridiske rådgivere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.