Torsdag morgen presenterte opptaksutvalget, ledet av Marianne Aasen, en vurdering av opptakssystemet til høyere utdannelse.

Utvalget som ble satt ned i 2021 hadde som mål å foreslå «et forståelig og fleksibelt opptaktsregelverk».

Dagens opptaksregler ble av utvalget beskrevet som et «lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse». Utvalget foreslår blant annet å skrote muligheten til å ta opp fag, noe som ofte gjøres gjennom privatistskoler som Sonans.

Nyheten kom klokken 10.00 – og allerede klokken 10.15 hadde aksjekursen til selskapet som eier Sonans, Lumi Gruppen rast 14 prosent.

En drøy time senere tiltok fallet til cirka 25 prosent, før kursbevegelsene stabiliserte seg utover dagen. Ved børsstenging var nedgangen på 20,2 prosent.

Betydelige papirtap

Lumis daglige leder Erik Brandt fikk etter nyheten et papirtap på 1,3 millioner kroner. Han satt på 970.000 Lumi-aksjer ved børsstenging onsdag, til en verdi av 11,5 millioner kroner. Disse er nå verdt 9,2 millioner kroner.

Brandt har ifølge Holdings hverken kjøpt eller solgt Lumi-aksjer siden børsnoteringen, hvilket betyr at han på det meste har eid Lumi-aksjer for 66,9 millioner kroner.

I tillegg gikk Andreas Wold Hofstad (27), som har sitt levebrød fra egne investeringer, på et papirtap på 1,65 millioner kroner. Han satt på 702.000 Lumi-aksjer da børsen stengte onsdag, etter å jevnt og trutt ha kjøpt seg opp i selskapet siden midten av august i år. Han kjøpte også 30.000 aksjer tidligere denne uken.

Andreas Wold Hofstad.
Andreas Wold Hofstad. (Foto: Gorm K. Gaare)

Aksjebeholdningen var ved børsåpning onsdag verdt 8,4 millioner kroner, mens beholdningen syv timer senere var verdt 6,7 millioner kroner.

DN har torsdag ettermiddag vært i kontakt med Andreas Wold Hofstad, som ikke ønsker å gi noen kommentarer til denne saken.

Selskapets største private aksjonærer, Solgt.no-gründerne Arne Kvale og Shafi Adan, har samme dag et papirtap på tre millioner kroner. Aksjene til Kvale og Adan eies halvt om halvt gjennom selskapet Vi Ønsker Styreplass as.

Disse var samtidig verdt 14,8 millioner kroner, før torsdagens kursfall senket verdien til 11,8 millioner kroner. Kvale og Adan kjøpte de første Lumi-aksjene tilbake i oktober, og har siden kjøpt seg opp i flere omganger.

«Begrenset innvirkning»

Etter at handelen hadde pågått noen timer, sendte Lumi Gruppen selv ut en børsmelding der selskapet uttalte at opptaksforslaget vil ha «begrenset innvirkning på kort sikt».

I meldingen understreket Lumi Gruppen at forslaget bare er en anbefaling, og at utfallet kan avvike fra disse anbefalingene. Videre erkjenner Lumi at det er rom for forbedringer i dagens opptakssystem, men at anbefalingene i deres øyne ikke løser problemet, skrev selskapet i meldingen.

Selskapet la til at anbefalingene «mest sannsynlig» vil ha effekt fra tidligst skoleåret 2024/2025.

Marit Aamold, administrerende direktør i Lumi-eide Sonans, fikk tidligere torsdag spørsmål om hvilke eventuelle konsekvenser forslaget ville få for Sonans – og svarte at de «vil tilpasse seg endringer i fremtiden».

– Hele deres forretning er jo også basert på at folk bruker penger for å ta opp fag?

– Vi setter studentene i fokus og det viktigste for oss er at alle får en mulighet til å komme seg inn på høyere utdannelse.

Hun sa videre:

– Det er trist hvis en dårlig videregående-karakter skal kunne forfølge noen resten av livet, uten en mulighet for å rette opp i det senere».

Falt 85 prosent fra toppen

Kursfallet torsdag blekner likevel sammenlignet med en dag tilbake i starten av august i år, der Lumi-aksjen raste nesten 60 prosent. Dette kom etter at selskapet meldte om 30 prosents salgsnedgang i andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.

Selskapet har tidligere meldt om økonomiske problemer i kjølvannet av koronapandemien, med fare for brudd på økonomiske forpliktelser. I slutten av september meldte selskapet at det hadde sikret finansiering med Nordea for skoleåret 2022/2023.

Selskapet ble børsnotert vinteren 2021, aksjekursen toppet seg rundt semesterstart i august samme år, og har siden da falt over 85 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.