Hovedindeksen på Oslo Børs steg til ny toppnotering tirsdag. 

Økt optimisme om at oljemarkedet er i ferd med å rebalanseres bidrar til at oljeprisene holder seg rundt de høyeste nivåene siden mai.

Spotoljeprisene steg mandag, slik at amerikansk lettolje endte over 50 dollar fatet. Tirsdag falt imidlertid oljeprisene tilbake.

Venter lagertrekk i USA

Dette skjer dagen før amerikanske myndigheter legger frem sin ukentlige statistikk på de amerikanske råoljelagrene. Ifølge Bloomberg-innhentede estimater ventes det at de amerikanske lagrene falt med 3,3 millioner fat i uken frem til 28. juli.

Det vil i så fall være en ytterligere indikasjon på at oljemarkedet er i ferd med å respondere på de koordinerte produksjonskuttene fra Opec og elleve andre oljeland, inkludert Russland, på tross av at Opec-produksjonen ifølge JBC Energy økte med 210.000 fat pr dag på månedsbasis i juli.

«Selv ikke negative nyheter som en bratt økning i Opecs oljeproduksjon kan kaste oljeprisene av sporet for øyeblikket. For bare få uker siden ville en slik nyhet skjøvet markedet utfor et stup», skriver oljeanalytikerne i Commerzbank.

Den tyske storbanken mener det er opplagt at markedssentimentet har snudd i det siste, og at fall i prisene nå tolkes som en god kjøpsmulighet.

Commerzbank er imidlertid litt skeptiske. Banken anslår at underskuddet i oljemarkedet andre halvår 2017 kun vil bli 500.000 fat pr dag med dagens produksjonsnivå i Opec, noe som betyr at Opec ikke vil klare å eliminere overskuddstilbudet i markedet innen årsslutt.

To rigg-favoritter

Ellers setter Nordea Markets-analytiker Janne Kvernland fokus på riggmarkedet i en analyse, hvor det påpekes at skrapeaktiviteten i bransjen har steget i det siste.

«Dette demonstrerer klart selskapenes hodepine: Mangel på muligheter som kan rettferdiggjøre ytterligere investeringer i modne rigger», skriver hun.

Kvernland venter at denne trenden vil fortsette, og gitt den relativt modne profilen på riggflåten i Nordsjøen, at markedet vil bli strammere etter hvert. Nordea-analytikeren er tydelig på at det er lav eller ingen sannsynlighet for retur til markedet av rigger som i dag er i kaldt opplag, og fremhever Odfjell Drilling og Songa Offshore som sine favoritter i dette scenarioet.

«Begge selskapene er godt posisjonert for å høste gevinstene fra et strammere marked når det kommer, og er i mellomtiden dekket av kontrakter», skriver Kvernland.

«Vi vurderer også begge selskapene som høyaktuelle oppkjøpsmål som følge av sofistikerte flåter som kan operere i regionen og med attraktiv ordrebok», fortsetter hun, og understreker at Odfjell og Songa er gode kandidater til å erstatte Transocean, Diamond Offshore og Fred. Olsen Energy som de største tilbyderne av rigger i Nordsjømarkedet.

Nordea Markets har kjøpsanbefaling på både Odfjell Drilling og Songa Offshore med kursmål på henholdsvis 25 kroner og 40 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,66 prosent til 737,36 poeng, omsatt for 3.496 millioner kroner.(Vilkår)


Erna gjennom fire år i bilder
Lørdag starter Erna Solberg på alvor sin valgkamp for fire nye år som statsminister. Her er et tilbakeblikk i bilder på hennes første periode som statsminister.
01:26
Publisert: