Frederik W. Mohn dukket opp blant de 30 største aksjonærene i Solstad Farstad da handelen i det sammenslåtte offshorerederiet startet i slutten av juni i år. Da var han gjennom investeringsselskapet Perestroika as oppført med rundt 3,6 millioner aksjer, en beholdning han har beholdt frem til forrige uke.

Da dumpet han ifølge aksjonærregisteret rundt 1,2 millioner aksjer verdt 8,3 millioner kroner basert på snittkursen forrige uke. Mohn sitter etter salget igjen med rundt 2,44 millioner aksjer i selskapet verdt 17 millioner kroner basert på aksjekursen mandag.

Lunken investering

Beholdningen i Solstad Farstad har så langt vært en lunken investering for Mohn. Aksjekursen til selskapet har falt med 26 prosent siden bergensmilliardæren dukket opp på listene, og har gitt Mohn et urealisert tap på oppunder én million kroner.

Det tradisjonsrike familierederiet Solstad Offshore, med base i Skudeneshavn på Karmøy, har vært igjennom tøffe år i offshoremarkedet. I fjor fikk de Kjell Inge Røkke og Aker med på eiersiden og fusjonerte litt senere med Rem Offshore. I juni i år skapte de et av verdens største offshorerederier da de slo seg sammen med Ålesund-rederiet Farstad Shipping og det John Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply.

Mohn har ikke svart på DNs henvendelser om nedsalget.

Solgt seg ned i seismikk

Over det siste året har Mohn også solgt seg ned i det børsnoterte seismikkselskapet Seabird Exploration, der han ved årsskiftet satt som største aksjonær med 16 prosent av aksjene. Han solgte seg gradvis ned i løpet av 2017, før han mottok over fire millioner aksjer etter at selskapet konverterte obligasjonslån til aksjer i august. Disse kvittet han seg med kort tid etter og kom under flaggegrensen på fem prosent.

Tidligere i år ble det kjent at Songa Offshore, der Frederik W. Mohn er styreleder og største eier, blir kjøpt opp av Transocean, verdens største riggselskap. Mohn kunne glede seg over at Transoceans oppkjøpsbud priser egenkapitalen i Songa til 9,1 milliarder kroner.

Songa-aksjonærene feirer: – Det har vært veldig gullkantet dnPlus

– Det sammenslåtte selskapet vil ha en enestående ordrebok med solide motparter, sa Mohn i en pressemelding, som er innstilt som nytt styremedlem i Transocean.

Dropper aksjer i oljemygg

Forrige uke kvittet også den mediesky investoren Edvin Austbø seg med aksjer. Gjennom investeringsselskapet Alden as solgte han forrige uke 10 millioner aksjer, en tredjedel av aksjeposten, i det lille oljeboreteknologiselskapet Hunter Group, tidligere Badger Explorer. Austbø, en av Norges rikeste investorer, kom inn på listen over de 30 største aksjonærene i mars i år og har siden kjøpt seg opp før han nå selger seg ned og slår følge med Arne Fredly og Øystein Stray Spetalen som tok gevinst tidligere i sommer.

Basert på forrige ukes snittkurs utgjorde Austbøs salg 2,5 millioner kroner.

Tore Aksel Voldberg, Arne Blystad, Rasmussengruppen, oljeservicegründer Helge Hustoft og eiendom- og aksjeinvestor Håkon Sæter er blant de andre kjente investorene som er aksjonærer i Badger.

Sæter solgte 500.000 aksjer i Badger forrige uke.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av.
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: