Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets har sittet stille i båten i en liten måned, men for første gang siden 23. mai gjør han nå endringer i sin ukeportefølje. Tunaal mener Europris har fått sin sjanse, og plukker den ut av porteføljen. Norwegian Finans Holding får på sin side muligheten til å vise seg frem.

Det er flere årsaker til at Tunaal mener at Norwegian Finans Holding (Nofi) er en aksje å satse på. Pris er en av dem. 

– Nofi er blant de billigste selskapene på børsen, sier Tunaal.

Bank Norwegian er eid 100 prosent av Norwegian Finans Holding.

Tunaal viser til at Nofi-aksjen er priset til 7,5 ganger inntjening per aksje (beregnet på estimater for 2018), til tross for en forventet utlånsvekst på 30 prosent.

– Den er også en av Europas mest lønnsomme banker med en avkastning på egenkapitalen på over 35 prosent de siste fem årene, påpeker Tunaal.

Også Sparebank 1 Markets har Norwegian Finans Holding i sin portefølje, og begrunner det blant annet med at selskapet har høy og lønnsom vekst.

Finner kunder gjennom flyselskapet

Kundetilfang er også noe som gjør Nofi-aksjen interessant for Tunaal.

– Samarbeidet med flyselskapet Norwegian gir Nofi en konkurransemessig fordel sammenlignet med andre aktører. Det gjør det mulig for Nofi å tiltrekke seg nye kunder til en lavere kostnad enn konkurrentene, sier Tunaal.

Han peker også på at lave renter er fordel for Norwegian Finans Holding.

– Lave renter er særlig gunstig for Nofi ettersom det gir billigere innskuddsfinansiering, mens utlånsrentene har vist seg å være veldig stabile, sier aksjestrategen.

Godt kreditorvern 

Ifølge Finanstilsynet har den årlige veksten i forbrukslån økt fra rundt syv prosent i 2014 til hele 17 prosent i første kvartal 2017.

Dette bekymrer Finanstilsynet, som nylig strammet kraftig inn på reglene for forbrukslån.

– I tillegg til å øke risikoen i forbrukernes egen økonomi kan økningen i forbrukslån bidra til økte utlånstap og svekket omdømme for finansnæringen, sa finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen da han presenterte de nye reglene 7. juni. 

Tunaal er trygg på investeringen i Nofi. 

– Nofis utlånstap er høyere enn andre «vanlige» banker, men kreditorvernet i Norden er særlig sterkt sammenlignet med andre markeder, sier Tunaal, og viser til ordningen med at namsmannen kan pålegge arbeidsgiver å trekke arbeidstager i lønn til fordel for tredjemann.  

– Samtidig sørger velferdsordningene for at inntektsstrømmen aldri helt stopper opp, mener Tunaal.

Eies av Kjos' krets og andre kjente navn

Norwegian Finans Holding har en markedsverdi på 14,5 milliarder kroner. Til sammenligning er flyselskapet Norwegians markedsverdi 8,1 milliarder kroner.

Norwegian Air Shuttle er største aksjonær i Nofi, med en andel på 20 prosent. Flere kjente navn er på listen over de 20 største aksjonærene, blant dem Kjos selv, hans sønn Lars Ola Kjos, Kjos' forretningspartner og styreleder i Nofi, Bjørn Halvor Kise, Egil Stenshagen og Torstein Tvenge. Folketrygdfondet er inne som sjette største aksjonær. 

Tror på selskap som utnytter kriser

Den andre nykommeren denne uken er Kongsberggruppen. Sparebank 1 Markets satser på aksjen, til tross for at selskapet er eksponert mot oljeservice- sektoren. Kongslie poengterer at denne grenen utgjør 25 prosent av inntektene, og at selskapet kan vokse i andre retninger. 

– Vi tror på vekst innen forsvar, både via oppkjøpet av Patria og samarbeidet med Raytheon, skriver analytiker Lars-Daniel Westby i en oppdatering. 

Han peker også på at selskapet har en sterk balanse. 

– Selskapet har ved tidligere nedturer forbedret sin posisjon relativt til konkurrenter, skriver Westby. (Vilkår)

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: