Haakon Sæter har sittet lenge i Hunter Group, tidligere Badger Explorer.

Det lille boreteknologiselskapet meldte forrige mandag at det vil kjøpe Ståle Kyllingstads IKM Subsea & Technology for 620 millioner kroner. Det er et kjøp som vil gi Ståle Kyllingstads IKM i underkant av en fjerdedel av aksjene i Hunter.

– Når avtalen ble flagget, følte jeg at det ikke var så bra, så da ville jeg egentlig ikke være aksjonær. Hvis den IKM-avtalen går igjennom er jeg ikke interessert i å sitte i selskapet, sier Sæter.

Selger seg ned

Han registrerte ganske umiddelbart at Arne Fredly tirsdag formiddag kjøpte seg kraftig opp i Hunter i et forsøk på å blokkere selskapets kjøp av IKM Subsea & Technology.

– Det er bra for det synet jeg har. Han er også imot avtalen, sier Sæter.

På andre forsøk lyktes det Fredly å kjøpe rundt 16,1 millioner aksjer i Hunter. Sammen med aksjer Fredly har fra før av betyr det at han nå kontrollerer 20,34 millioner aksjer, tilsvarende 15,50 prosent av aksjene i selskapet. Det gjør ham til største aksjonær nå, men om Hunters IKM-kjøp blir vedtatt på generalforsamling om drøye tok uker, vil Kyllingstad bli største aksjonær med 23,9 millioner aksjer i selskapet.

Selv valgte Haakon Sæter å selge seg kraftig ned i Hunter forrige uke. Han solgte alle 1,5 millioner aksjer han hadde gjennom investeringsselskapet Six-Seven as, mens han i sitt andre selskap Silvercoin Industries as reduserte beholdningen med 568.000 aksjer.

Nedsalget tilsvarer rundt 4,5 millioner kroner.

– Det er sånn at hvis det ikke blir noe av avtalen, vil du ha mer aksjer, og hvis det blir noe av, vil du ha mindre. Sånn tenker jeg i hvert fall, sier han.

«For dyr»

Han synes ganske enkelt avtalen er altfor dyr for selskapet.

– De bruker opp alle pengene og setter seg i gjeld, sier Sæter.

Kjøpet av Kyllingstads subseaselskap gjøres ved at Hunter betaler 250 millioner kroner kontant og gir Kyllingstads IKM 23,9 millioner Hunter-aksjer og selgerkreditt på 55,5 millioner kroner som skal konverteres til aksjer til samme kurs som en kontantemisjon i Hunter.

Fredly mener også avtalen er for dyr og har sagt til Finansavisen at kjøpet innebærer en for stor gjeldsbelastning for Hunter og at det vil for lang tid før selskapet kan tjene penger.

En av dem som kjøpte seg opp forrige uke var investor Ketil Skorstad, som også er styremedlem i Hunter. Han kjøpte 200.000 aksjer i selskapet, og er nå tredje største aksjonær.

Blandede reaksjoner

Konsernsjef Vegard Urnes i Hunter Group sa forrige uke til DN at han hadde fått blandede reaksjoner på IKM- transaksjonen.

– Nå skal vi møte alle aksjonærer og sette de godt inn i transaksjonen så de får fattet beslutningen basert på velfunderte vurderinger. Det er aksjonærenes privilegium å stemme over transaksjonen så til syvende og sist er det de som bestemmer, sa Urnes.

Den 15. mars avholdes det generalforsamling i Hunter. Her behøver transaksjonen mellom Hunter og Kyllingstads IKM to tredjedelers flertall blant aksjonærene i Hunter Group.

Kyllingstad sa forrige uke til DN at han er beredt til å putte penger inn i Hunter Group fremover for å finansiere nye oppkjøp og opprettholde eierposisjonen i selskapet.

– Jeg vil ha en sterk nok eierandel til å være med og styre selskapets strategi fremover, sa han.

Det virker umiddelbart som om markedet liker at Fredly forsøker å stikke kjepper i hjulene for Kyllingstad. Hunter-aksjer er opp 11 prosent tirsdag. (Vilkår)

Brød og sirkus: Slik lager man Ribollita
Slik forvandler du forrige ukes stusslige kavring til silkemyk, kjernesunn suppe
02:16
Publisert: