Siden børsene snudde i mars har tusenvis av nye investorer strømmet til, i håp om å bli med på den brede oppturen eller å treffe blink på et selskap med store kurssvingninger.

Eiendomsutvikleren Steffen Falck-Antonsen (32) fra Tønsberg er en av dem. Han innrømmer at han i praksis gamblet, da han debuterte som investor i mars i år.

Han satte 200.000 kroner i Norwegian til en kurs på rundt 12. I et «helt håpløst kjøp», selv om han begrenset skadene og hoppet ut før det ble kjent at selskapet skulle konvertere gjeld til aksjer. Tapet fikk ham til å tenke nytt.

– Jeg forsto at kursen falt, men ikke hvorfor. Jeg ville forstå hva som drev fallet, sier Tønsberg-mannen.

Steffen Falck-Antonsen på kontorene til utleievirksomheten han har bygget opp i Tønsberg i kompaniskap bestefaren. Investeringene på børs er en bigeskjeft.
Steffen Falck-Antonsen på kontorene til utleievirksomheten han har bygget opp i Tønsberg i kompaniskap bestefaren. Investeringene på børs er en bigeskjeft. (Foto: Fredrik Solstad)

100 prosent oppgang

Han begynte å lese.

– Det gikk opp for meg at alle eiendelene var pantsatt og at alt de eide var logoen, sier investoren.

Da han gikk inn i XXL i slutten av april, hadde han satt seg bedre inn selskapet på forhånd.

– Jo mer jeg leste, jo bedre så det ut, så da gikk jeg «all in» på ni kroner aksjen. Jeg er nok ikke den mest konservative investoren, sier han.

Falck-Antonsen hadde klokkertro på retail-veteranen Pål Wibe som konsernsjef. At Wibe gikk inn med 20 millioner omtrent samtidig bidro til vurderingen.

– Det er som å kjøre inn i en rundkjøring med en lastebil til venstre for deg. Du har ikke full sikt, men du vet lastebilen blir truffet først om det går gærent. Wibe var min lastebil i XXL, sier han.

Å satse over én million må anses som risikabelt for en helt fersk privatinvestor, men kort tid senere realiserte Falck-Antonsen en større gevinst, etter å ha vært med på mesteparten av oppgangen til 18 kroner.

Investeringen lærte Tønsberg-mannen å holde hodet kaldt. Et brått kursfall fikk ham til å vurdere å selge alt, før et besøk i en fysisk XXL-butikk på jakt etter sykkel til datteren fikk ham til å snu.

– De hadde én jentesykkel igjen. Når varelageret i butikken var helt skrapet, så skjønte jeg at her var det noe ekstraordinært på gang, sier han.

Verdifull ringerunde

Falck-Antonsen ringte rundt til store XXL-butikker for å forhøre seg om de hadde ulikt utstyr på lager. Svaret var det samme over alt.

– Da skjønte jeg at man ikke trenger å reagere på alle bevegelser, sier han.

Like etter kom det nye salgstall som ga investoren rett. Sportskjeden varslet om kjempevekst i andre kvartal og aksjen gikk i været.

Da Falck-Antonsen var tungt investert i XXL var han også «mellom klokker». En Apple Watch han bar i mellomtiden hadde aksjekursen på startskjermen.
Da Falck-Antonsen var tungt investert i XXL var han også «mellom klokker». En Apple Watch han bar i mellomtiden hadde aksjekursen på startskjermen. (Foto: Fredrik Solstad)

Da aksjen nådde 18 kroner i begynnelsen av juni mente Falck-Antonsen at risikoen for en korreksjon som ville trekke ned også XXL ble for stor. En dyr, men lærerik tabbe underveis forhindret ham fra å doble investeringen, men gevinsten er likevel oppsiktsvekkende.

– Det var mye bevegelse i kursen på et tidspunkt, og jeg skulle være litt vel smart og selge meg ut på en topp, og hoppe inn igjen på et lavere nivå. Det vet jeg nå at er svært vanskelig å time. Det var et stykke der mellom 13 og 15 kroner jeg ikke var med, så det ble ikke 100 prosent avkastning, men jeg gjorde 70–80 prosent, sier han.

Totalt er porteføljen opp omtrent 60 prosent, ifølge Falck-Antonsen

Mangler viktig ord i ordboken

Danske Bank-sjef Trond F. Mellingsæter er imponert, men påpeker at historien tilhører sjeldenhetene.

– Det å plukke aksjer er i seg selv ekstremt krevende. I mitt hode er investeringer av den typen for de profesjonelle, så vi anbefaler en litt mer edruelig tilnærming, sier han.

Landsjef i Danske Bank i Norge, Trond F. Mellingsæter
Landsjef i Danske Bank i Norge, Trond F. Mellingsæter (Foto: Fredrik Bjerknes og Knut Egil Wang)

Banken har merket tilfanget av risikovillige nykomlinger på børsen, og banksjefen mener det er grunn til bekymring.

– De nye småaksjonærene går for enkeltaksjer og gjerne i volatile selskaper. Begrepet diversifisering ser ikke ut til å være i deres ordbok, sier han.

Mellingsæter er redd mange kan gå på store tap i tiden fremover, enten ved en korreksjon eller på store kursfall i risikable selskaper.

Han har følgende råd gjør for å dempe risikoen:

  • Søk dybdekunnskap om selskapene og produktene du kjøper.
  • Diversifiser porteføljen, unngå å satse alt på én aksje.
  • Ha et realistisk forhold til avkastning og tidshorisont. Historisk har fem prosent i året vært regnet som greit.

– Når markedet er som dette mener jeg man kan gå for litt mer enn fem prosent avkastning i året, i hvert fall når man vet litt hva man driver med, sier Steffen Falck-Antonsen, som ellers bifaller rådene fra banksjefen.

«Stay cool» står det på reklameplakaten langs veien utenfor Steffen Falck-Antonsens kontorer i Tønsberg. Han trengte noen tøffe tak med XXL-aksjen før han tok det til seg.
«Stay cool» står det på reklameplakaten langs veien utenfor Steffen Falck-Antonsens kontorer i Tønsberg. Han trengte noen tøffe tak med XXL-aksjen før han tok det til seg. (Foto: Fredrik Solstad)

Gikk vel fort med giring

Han la bort jakten på den mest ekstreme avkastningen etter en runde med olje. Alt tilsa prisfall, mente han da han begynte å undersøke markedet i april.

Falck-Antonsen kjøpte girede bear-instrumenter – et finansprodukt der du satser på kursfall og «girer opp» investeringen med lånte penger. Avhengig av hvor mye du girer kan du mangedoble gevinsten, men samme effekt gjelder motsatt vei og tapene kan bli store.

Men prisene falt og Falck-Antonsen realiserte 100.000 kroner etter kort tid. Med tro på videre nedgang gikk han tilbake i et femganger-giret veddemål på kursfall, men det motsatte skjedde.

– Jeg skjønte ingenting. Det sto ikke noe på nettavisene, så jeg sjekket Twitter. Der var Trump og truet med å senke iranske skip, sier Falck-Antonsen.

Økt konfliktnivå mellom Iran og USA betyr økte oljepriser, og giringen forsterket tapene. Falck-Antonsen innså hvor mye som virker inn på markedene, og hvor håpløst det er å skulle være ekspert på alt.

Skal tilbake i XXL

Nå mener Falck-Antonsen at det er bedre å fokusere på enkeltcaser, og å unngå de verste fellene:

– Det er håpløst å være emosjonelt investert i selskapene. Da vil du ikke lese de negative nyhetene, når det er akkurat det du må. Det er ingenting som er mer skjerpende enn å møte gode motargumenter, sier han.

XXLs ferske konsernsjef Pål Wibe bidrar til å styrke Falck-Antonsens tro på aksjen.
XXLs ferske konsernsjef Pål Wibe bidrar til å styrke Falck-Antonsens tro på aksjen. (Foto: Gunnar Lier)

Utenom en mindre post i helseselskapet Lifecare sitter Falck-Antonsen kun med kontanter.

Han skal tilbake igjen i XXL, basert på et eget kursmål på 23. Han tror reiserestriksjoner vil gi høy omsetning ut året, slik at selskapet kan kvitte seg med mer gjeld og dermed levere sterkere driftsresultater i årene fremover. Nordea Markets´mål er til sammenligning 16 kroner.

Enn så lenge sitter han stille i påvente av en korreksjon som har latt vente på seg. Han går ikke like tung inn denne gang, og vil holde tilbake kontanter mens han ser etter andre gode kjøp. Planen er å sitte lenge denne gangen, og ettersom han tror aksjen uansett vil tåle en korreksjon bra vurderer han å gå inn i umiddelbar fremtid.

– Jeg skulle ikke forelske meg i enkeltaksjer, men det er vanskelig med XXL. Jeg må jobbe litt med å nøste opp i hva som er følelser og hva som kan begrunnes logisk før jeg bestemmer meg for når.

Falck-Antonsen har nettopp kjøpt seg ny båt, perfekt timet til sommervarmen som har truffet Tønsberg den siste uken.

– Jeg har vurdert å døpe den «Good Wibes», sier han med et smil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.