Stein Erik Hagen og familien har lenge vært på eiersiden i lakseselskapet Atlantic Sapphire, og har fått med seg en behagelig kursoppgang.
Atlantic Sapphire har storstilte planer om å bli verdens største landbaserte oppdrettsselskap, og har tiltrukket seg mange profilerte investorer med sin satsing på laks i USA.
En selskapspresentasjon fra mars 2018 viser at Stein Erik Hagen og familiens investeringsselskap Canica på den tiden eide i overkant av 700.000 aksjer i Atlantic Sapphire. Gitt at Hagen satt på samme antall aksjer da selskapet børsnoterte seg to måneder etter, var aksjene da verdt 34 millioner.
Siden børsnoteringen har Hagen kjøpt seg opp noe, og samtidig har aksjekursen steget voldsomt. Siden børsnoteringen har selskapet steget 129 prosent på Oslo Børs til en markedsverdi på 7,8 milliarder kroner.
Det er flere investorer som er blitt tiltrukket av lakseaksjen, og på listen over selskapets største aksjonærer finner man blant andre gründerne Johan E. Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik, Sundt-søsknene Helene og Chrisitan Sundt, investor Runar Vatne, Tore Aksel Voldberg og Norgesgruppen-eier Johan Johannson og familien.
Mens de andre investorene enten sitter stille eller kjøper seg ytterligere opp, har Hagen de siste ukene gått motsatt vei.
Tar gevinst
I oktober begynte han så smått å selge ut aksjer. Ferske aksjonærlister viser nå at Hagens Canica forsvinner ut av listen over de 30 største aksjonærene.
Administrerende direktør Nils Selte i Canica ønsker ikke å kommentere hvorvidt de har solgt seg helt ut eller kun har solgt seg kraftig ned.
Uansett kan man slå fast at Hagen og familien har solgt Atlantic Sapphire-aksjer for minst 58 millioner kroner. Dersom Hagen har solgt hele beholdningen ville det basert på snittkurser forrige uke tilsvart et salg av aksjer for 120 millioner kroner.
Gitt at aksjekursen har steget vel over 100 prosent i perioden Hagen har vært aksjonær er det rimelig å anta at investoren har mer enn doblet pengene sine i lakseaksjen.
Oppjusterer forventningene
I mai 2019 hentet det ut nesten 800 millioner kroner i ny kapital. Ifølge selskapet var planen å hente inn et mindre beløp, men «betydelig etterspørselsindikasjoner fra anerkjente investorer» gjorde at størrelsen ble økt til 90 millioner dollar.
Blant dem som tegnet seg inn var styremedlem Alexander Reus med én million dollar, Vatne Equity med 1,5 millioner dollar, styremedlem Andre Skarbø med rundt 900.000 dollar, og andre ansatte.
I forbindelse med kapitalinnhentingen la selskapet ved en presentasjon hvor det fremkom at slakteplanene for fremtiden var oppjustert. Nå venter Atlantic Sapphire å slakte 95.000 tonn laks i 2026, en oppjustering fra tidligere 90.000 tonn.
Disse målene blir utregnet basert på dagens resultater fra Danmark og utviklingen av laksefarmene i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.