Det norske bioteknologiselskapet Exact Therapeutics ble tatt opp til handel på minibørsen Merkur Market tirsdag. Dermed føyer de seg inn på listen over nye bioteknologiselskaper på Børs som nesten har doblet seg siden nyttår.

Selskapet forkortes ofte til EXACT-Tx, og utvikler løsninger som kan forbedre behandlinger av kliniske sykdommer, i første omgang kreftbehandling.

Storfisker åpner lommeboken

Selskapet hentet nylig 155 millioner kroner i en aksjeemisjon. Med seg på laget har de en rekke ressurssterke investorer, blant annet milliardæren Stein Erik Hagen, gjennom investeringsselskapet Canica. I tillegg har også investeringsselskapet Sundt as, som eies av milliardærsøsknene Christian og Helene Sundt, åpnet lommeboken. Investeringsselskapet P53 Invest er en annen storfisk som har bidratt med kapital.

– Vi er veldig fornøyd med å få plass denne finansiering. Interessen vi møtte fra investorhold er en anerkjennelse av både potensialet i vår teknologi så vel som den lovende testfasen på behandling av kreftpasienter vi er inne i nå, sier Rafiq Hasan, administrerende direktør i Exact Therapeutics.

Kjempeløft for helseaksjer

Da Oslo Børs åpnet klokken 09:00 tirsdag, var det gjort et fåtall handler av aksjen, som var omsatt til en pris mellom 6200 og 6500 kroner. Den totale markedsverdien til selskapet er dermed 785 millioner kroner, som er et løft på 162 millioner fra den opprinnelige verdien på 623 millioner kroner før børsnotering.

Samtlige norske helsefond har levert positiv avkastning i år, og flere små og store farmasi, helse- og bioteknologiselskaper har steget kraftig på børs. Susanne Stuffers, sjef og medeier i P53 Invest, mener økt helsefokus som følge av pandemien, vaksiner og flere offentlige program legger grunnlaget for den økende interessen.

– Man kan tenke seg at spesielt noen av selskapene har vært opportunistiske og «utnyttet» koronavirus-situasjonen ved å annonsere tidlig utvikling i dette området, men som har ingen reelle eller gode nok produkter. De selskapene vil lett kunne falle tilbake til pre-koronanivåer, eller lavere, sier Stuffers.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.