Steve Eisman var en av dem som så krisen komme, ifølge den legendariske finansforfatteren Michael Lewis. 

I boken «The Big Short» trekkes hedgefondforvalteren Eisman frem sammen med en håndfull investorer som skjønte at det kom til å smelle i boligmarkedet i USA, og at bankene ville måtte ta store tap.  

Kort fortalt: Bankene delte ukritisk ut boliglån og la lånene i kompliserte pakker med tilsynelatende høy kredittverdighet. Da låntagerne ikke klarte å betjene lånene sine, kom tapene, og investorene som hadde kjøpt kredittforsikring eller posisjonert seg for banknedtur, tjente gode penger. 

Fått tilbake troen

Nå har Eisman fått troen på amerikanske banker igjen.

I et intervju med Financial Times forklarer Eisman, som nå har gått tilbake til sin gamle arbeidsgiver fondsforvalteren Neuberger Berman i New York, at han begynte å kjøpe amerikanske bankaksjer på morgenen dagen etter det amerikanske presidentvalget. 

– Dette er første gang vi er overvektet i banker siden Finanskrisen. Vi er maksimal overvekt egentlig, sier han, og viser til at han har flere bankaksjer enn den naturlige fordelingen skulle tilsi.

Amerikanske bankaksjer har steget kraftig etter valget, og er opp i snitt 25 prosent, mer enn fire ganger oppgangen ellers i markedet, ifølge FT.

Eisman sier at han tror Trump kommer til å utnevne ledere i tilsynsmyndighetene som er mer positive til bankenes argumenter enn før. I tillegg vil rentene stige, noe som normalt innebærer at bankenes marginer øker.

- Det kommer til å gå litt frem og tilbake, men hvis du eier banker de neste to til tre årene kommer du til å gjøre det veldig bra, sier Eisman. 

– Ikke noe spørsmål

Han er positiv til den tøffere reguleringen av amerikanske banker etter Finanskrisen, men at banker som Citigroup, som i dag er mindre avhengige av innlånte penger, kan få lov til å øke sin belåning, noe som vil øke aksjeavkastningen og sende aksjene i været.

– Jeg tror det er mye skepsis. Men hvis du ser på de ulike sektorene (..), og stiller deg selv spørsmålet hvilken sektor som har størst oppside fra analytikeranslagene, så er svaret bankene. Det er ikke noe spørsmål en gang, sier Eisman.

I tillegg til å satse penger på krise i boliglånsmarkedet, var Eisman også en uttalt kritiker av måten boliglån ble pakket på og videresolgt til investorene. 

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mye Eisman, som den gang drev fondet FrontPoint – kontrollert av storbanken Morgan Stanley, har tjent. Men det er på det rene at fondet fikk store gevinster i 2007. Eisman selv hadde 1,3 milliarder dollar under forvaltning i FrontPoint, ifølge Wall Street Journal.

Michael Lewis bok The Big Short er senere filmatisert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Miguel Sørholts liv i Miami: Velger fra øverste hylle
Miguel Sørholt tok med seg familien og flyttet til Florida. Her får han gitt barna en helt annen skolehverdag enn i Norge.
05:53
Publisert: