– Jeg er ikke sint, bare oppgitt egentlig. Implisitt sier Robert Næss at vi er kriminelle, sier Stig A. Kjos-Mathisen.

Bakgrunnen er Næss' uttalelser i Finansavisen, der Nordeas profilerte investeringsdirektør satte spørsmålstegn ved den finansielle soliditeten til Norwegian Block Exchange (NBX) – kryptoselskapet med Kjos-Mathisen som toppsjef og Kjos-familien som største eier.

Kjos-Mathisen er Norwegian-gründer og investor Bjørn Kjos' svigersønn.

Næss har lenge vært kritisk til kryptovalutaer. Den siste tiden har kryptovalutaene som gruppe opplevd et voldsomt kursfall, som i tur har ført til at markedsplasser som amerikanske Celsius Networks har frosset kundenes innskudd. I intervjuet med Finansavisen åpnet Næss for at NBX kunne havne i en lignende situasjon. Dette reagerer Kjos-Mathisen kraftig på.

Kjos-Mathisen understreker at han ikke har noe imot Næss, og omtaler han som «en ålreit kar jeg har møtt flere ganger.»

Men han mener investeringsdirektøren har så god tilgang til mediene at han må være mer bevisst hva han uttaler seg om.

– Robert Næss er virkelig ingen ekspert på kryptovaluta, sier Kjos-Mathisen, som mener Næss kommer med «grunnløse påstander».

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, ber NBX-kundene være bevisst risikoen.
Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, ber NBX-kundene være bevisst risikoen. (Foto: Eivind Senneset)

Selv mener Robert Næss at Kjos-Mathisen har misforstått kommentarene hans.

– Jeg har absolutt ikke insinuert at NBX er kriminelle, jeg belyser bare risikoen for at det skjer noe uforutsett og egenkapitalen går tapt, sier han til DN.

Halter

Næss peker på at selskapet ved årsskiftet hadde 80 millioner kroner i egenkapital, men på den annen side hadde aktivert 64 millioner kroner i utviklingskostnader og skattefordeler. Etter som selskapet tapte 42 millioner på driften i fjor, mener han det er vanskelig å tro at 2022 blir bedre gitt den utviklingen man ser blant andre børser.

Norwegian Block Exchange ble notert på lavterskelmarkedsplassen Euronext Growth i desember i fjor. Siden da har aksjekursen falt rundt 60 prosent, og selskapets markedsverdi ligger på rundt 240 millioner kroner.

NBX-sjefen mener Næss med sine uttalelser insinuerer at det er sannsynlig at NBX har brukt – eller kan komme til å bruke – sine kunders midler på å finansiere virksomheten sin slik som Celsius og andre internasjonale aktører som har havnet i trøbbel nylig.

Han mener sammenligningen halter.

– Forskjellen er at deres modell er å ta imot kundeinnskudd som lånes ut videre, så får de renteavkastning på det og deler noe av den renten med kundene. Noen av dem har gått inn i veldig risikable posisjoner fordi de har lovet høye renter til kundene, og når de så har fått «margin calls» er de blitt nødt til å sperre for kundeuttak for å ikke bli likvidert, sier han.

En «margin call» skjer når en megler krever at investoren gjør mer kontanter tilgjengelig for å kunne dekke mulige tap.

Kjos-Mathisen understreker at NBX' forretningsmodell er annerledes, fordi selskapet i praksis bare er en formynder der kundene setter inn pengene sine som i en bankboks før i tiden.

Næss tror det er sannsynlig at selskapets eiere vil stille opp hvis det havner i en situasjon hvor kassen er tom. Han gir Kjos-Mathisen rett i at NBX' innskuddsmodell kan sammenlignes med en bankboks før i tiden og sånn sett skiller seg fra selskaper som Celsius Network.

– Men når banken taper mye penger, ikke har så mye igjen og ikke faller inn under Bankenes sikringsfond, ville jeg anbefalt å ta ut innskuddene og heller putte dem i en bank med lønnsomhet og sikring. Man kan fortsatt eie bitcoin dersom man liker det, sier han.

Søknad hos Finanstilsynet

Et aspekt Næss stilte spørsmål ved er hvorvidt NBX-kundenes innskudd er garantert for.

Kjos-Mathisen sier selskapet er i en søknadsprosess med Finanstilsynet om å bli e-pengeforetak, og at det i prosessen har delt all det har av relevant informasjon.

– Det hadde vi åpenbart ikke gjort om vi hadde en lyssky forretningsmodell. Et av kravene tilsynet stiller er nettopp at kundemidlene er sikret og adskilte fra driften på egen konto. Hele hensikten er å kunne yte betalingsformidling, i tillegg til å kunne vise til at man har konsesjon når man blir angrepet av dårlig informerte kritikere, sier han.

Investeringsdirektøren sier NBX-kundenes innskudd er trygge dersom det finnes en reell garanti, men at det eneste selskapet har uttalt er at midlene står på separate kontoer.

– De fleste kryptobørsene opererer på samme måtte som NBX ved at man lar kunder kjøpe krypto og så er det rent formelt børsen som eier instrumentene. Det betyr at kundene egentlig ikke eier bitcoin eller de andre kryptovalutaene selv, men de har en fordring på kryptobørsen, sier Næss.

Han oppsummerer budskapet sitt med at han ikke tror de fleste kundene er så oppmerksomme på at de selv må følge med på at børsen er solid, tjener penger og ikke tar høy investeringsrisiko på egen bok. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.