Onsdag kom meldingen om at Niels G. Stolt-Nielsen ønsker å takke for seg som administrerende direktør i rederiet Stolt-Nielsen.

Reder-arvingen har vært styremedlem i familiebedriften siden 1996 og hatt toppsjefrollen siden november 2000. Han ønsker nå å fratre etter 22 år i stillingen.

– Det er svært få selskaper som har samme administrerende direktør i så mange år. Det er alltid bra med nye krefter som kommer inn og kan utfordre måten vi arbeider på, og se om vedkommende kan gjøre det bedre. Dette måtte skje før eller siden og da ville jeg gjøre det mens jeg fortsatt er ung. Vi skal ha en fornuftig og rolig overgang, sier Niels G. Stolt-Nielsen til DN.

Etter planen skal han gå over i rollen som styreleder, forutsatt godkjennelse fra generalforsamlingen.

– Jeg elsker jobben og har dedikert hele min karriere til selskapet. Det skal jeg fortsette å gjøre som styreleder, sier Stolt-Nielsen.

Verdens største flåte

Niels G. Stolt-Nielsen er yngste sønn av skipsrederpioneren Jacob Stolt-Nielsen. I dag styrer han det børsnoterte konglomeratet Stolt-Nielsen, som har verdens største flåte av kjemikalietankere, skip som frakter kjemikalier, sprit og spesialoljer over hele verden.

I tillegg eier konsernet, der Stolt-Nielsen-familien kontrollerer om lag halvparten av aksjene, 15 store terminaler, en verdensomspennende tankcontainervirksomhet, samt eierandeler i gassatsinger.

Dessuten er konglomeratet en av verdens største oppdrettere av flatfiskene piggvar og sjøtunge.

– Man skal alltid tenke på selskapet først, ikke individet. Nå skal vi få inn en som er full av energi og som skal lede selskapet videre, sier den avtroppende toppsjefen.

– Hva ser dere etter hos din arvtager?

– Det må være en som er flink med mennesker, strategisk og som er en «dealmaker». Det ligger alltid an til transaksjoner, og hvis jeg blir valgt til styreleder skal jeg være involvert på strategisk plan.

På spørsmål om det allerede finnes potensielle kandidater, svarer Stolt-Nielsen at de «vet hva de har internt, men også vil søke eksternt».

En headhunter er blitt engasjert for å hjelpe til med søket.

– Finner vi en i morgen er det naturligvis kjempefint, men vi vil ta den tiden det tar for å finne rett person.

To tiår

Som sjef for det familieeide rederiet i over to tiår har Niels G. Stolt-Nielsen vært med på både en dotkom-boble, finanskrise, oljekrise og nå til slutt koronapandemien. På spørsmål om hvordan han ser tilbake på de siste 22 årene, svarer arvingen at han er stolt over det som er oppnådd.

Niels G. Stolt-Nielsen på sitt kontor i London.
Niels G. Stolt-Nielsen på sitt kontor i London. (Foto: Jeff Gilbert)

– Ville du gjort noe annerledes?

– Hvis man ser hvordan lakseprisen er nå ville jeg kanskje ikke gått ut av laks. Men jeg er opptatt av å se fremover. Lære av fortiden, men alltid se fremover, sier Stolt-Nielsen.

Dersom han blir valgt lover han å være en aktiv styreleder, men forsikrer at den nye toppsjefen skal få rom og frihet til å gjøre jobben på sin måte.

– Hva er planene fremover?

– Jeg skal bli profesjonell golfspiller, sier han og ler, før han legger til:

– Min primære oppgave skal være å fortsette med Stolt-Nielsen, og så får vi se om jeg skal investere litt på egen hånd også.

Hardt press

Reder-sjefen beskrev overfor DN i desember i fjor et marked som har vært under hardt press det siste tiåret. Etterspørselen har det ikke vært noe i veien med. Verden trenger kjemikalier for å lage pc-er, øretelefoner, klær og fidget-spinnere. Problemet har vært altfor mange båter i markedet.

Under korona har også flere tankskip som vanligvis frakter bensin og diesel søkt seg til kjemikaliemarkedet på grunn av lavere etterspørsel etter olje og drivstoff.

For Stolt-Nielsen har både omsetningen og inntjeningen falt kraftig de siste årene. Niels G. Stolt-Nielsen forklarer det med at nesten halve konglomeratet består av kjemikalietank.

– Det kan dere vel takke dere selv for?

– Det er kjemikalietank vi kommer fra. Vi er jævlig seige, vi gir oss ikke. Grunnen til at jeg vil børsnotere er for å satse videre. For å være bærekraftig gjennom sykluser må kostnadene bli lavere. Måten å gjøre det på er videre konsolidering, sa rederarvingen.

Stolt-Nielsen Limited er verdsatt til 8,3 milliarder kroner på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.