De amerikanske børsene steg kraftig onsdag kveld, og den brede samleindeksen S&P 500 skjøt opp 5,7 prosent. De siste tre dagene har indeksen steget 17,6 prosent.
Så kraftig har ikke indeksen steget på tre dager siden 1933. Wall Street er nå opp over 20 prosent fra bunnen, og er dermed inne i et såkalt «bull market» igjen.
Hans Thrane Nielsen, porteføljeforvalter i Storebrand, er likevel ikke overbevist om at bunnen er nådd.
– Dette ligner på ting vi har sett før. Det er vanlig med tredagers rykk oppover når markedet faller mye, sier han.
Tror ikke børsfallet er over
Nielsen forvalter drøyt syv milliarder kroner på vegne av fondskundene i Storebrand Norge I, et fond som hovedsakelig investerer i norske aksjer. Fondet hans har slått indeksen de sammenligner seg med hovedindeksen. Siden Nielsen overtok fondet har han levert en avkastning på 417 prosent, mens hovedindeksen har steget 306 prosent.
– Ingen av oss har sett et tilbudssidesjokk i olje og en pandemi samtidig. Dette har vi ikke sett før, understreker han.
På grunn av dette blir alle anslag uvanlig usikre, men Nielsen mener likevel at det er størst sannsynlighet for at dette børsfallet ikke er over.
– Oslo Børs har falt til et nivå som er historisk billig, men det vil nok ta noe lengre tid før vi ser en oppgangskonjunktur, sier han.
Vekst i nye smittede
Akkurat nå er det to ting Nielsen følger ekstra nøye med på.
– Vi ser etter en avtagende vekst i de globale smittetallene, og vi ser etter et vendepunkt i industrisyklusen.
Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon ble det rapportert om 49.217 nye smittede av koronaviruset torsdag denne uken. Det var 9.000 flere enn dagen før.
– Foreløpig er denne utviklingen akselererende. Utviklingen ser ikke bra ut i Brasil, og vi vet lite om hva som skjer i India, sier Nielsen.
Han viser til at havnene er stengt i både India og Sør-Afrika som følge av koronaviruset, og at spesielt havnene i Sør-Afrika er viktig for global industri.
Ser etter industrioppgang
Nielsen har jobbet som porteføljeforvalter siden midten av 90-tallet, og han har derfor noe erfaring med tidligere fall på Oslo Børs. Han forklarer at hovedindeksen i stor grad pleier å sammenfalle med utviklingen i global industri, noe som ikke er så rart, i og med at Norge er en liten og åpen økonomi.
Global industriproduksjon har vært på vikende front siden våren 2018, noe som er årsaken til at fondet til Nielsen satt på mer kontanter enn vanlig da koronakrisen smalt.
– Vi skjønte ikke helt oppgangen vi så i november og desember, så da økte vi kontantbeholdningen vår, sier Nielsen.
Nå ser han etter et skifte i industrikonjunkturen.
– Der er vi ikke nå. Makroøkonomisk data blir grusomt i mars og april. Du får ikke noen pris for å spå det, sier han tørt.
«Sjeldent børsene stikker før økonomien»
Børsfallet vi har sett den siste måneden skiller seg fra andre børsfall ved hvor raskt det har skjedd.
– Kursbevegelsene vi har sett nå minner om krakket i 1987 eller utviklingen i oktober og november under finanskrisen i 2008, sier Nielsen.
Dersom denne nedturen blir like ikke som andre kraftige fall på Oslo Børs, er det langt igjen ned til bunnen. Under finanskrisen falt hovedindeksen dobbelt så mye som den har gjort nå. Både i 1998 og i 2000–2002 falt den rundt 50 prosent.
Den raskeste innhentingen kom i 1998, da det tok et år og ti måneder før børsfallet var hentet inn. En brå nedgang øker heller ikke sannsynligheten for en brå oppgang, mener Nielsen.
– Felles for alle nedturer er at det tar minst seks måneder før økonomien henter seg inn igjen, og det er sjeldent børsene stikker før økonomien, sier Nielsen.
Har begynt å kjøpe akser
Dette betyr ikke at Nielsen ikke mener dette kan være et godt tidspunkt å kjøpe norske aksjer på. Noe av de ekstra kontantene fondet hans har sittet på siden desember, har han nå begynt å kjøpe aksjer for.
– Vi begynte forsiktig å kjøpe aksjer forrige uke. Det er mange aksjer som vi synes ser billigere ut i et historisk perspektiv, sier Nielsen.
Han mener at dersom man har et perspektiv på tre år, er oddsene meget gode for at man sitter igjen med en pen gevinst om man kjøper nå.
Også Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, stiller seg spørsmålet om oppgangen på Wall Street de siste dagene representerer et vendepunkt eller en «bear market bounce».
– Ved tidligere resesjoner har aksjemarkedet brukt mye lengre tid før det har hentet seg inn. Og med resesjonsutsiktene nå burde en vente at fallet ble dypere, skriver han i en rapport fredag morgen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.