Statoil ledet an i oppgangen på Oslo Børs, som utviklet seg sterkere enn de fleste andre europeiske børsene fredag.
Førsteposisjonskontrakten for nordsjøoljen Brent var fredag ettermiddag opp 1,6 prosent til 54,89 dollar fatet. Til sammenligning ble kontrakten handlet for rundt 53,7 dollar fatet da Oslo Børs stengte torsdag.
Oppjusterer Statoil-kursmålet
Statoil-aksjen sluttet opp 2,3 prosent til 158,00 kroner. DNB Markets har oppjustert kursmålet på aksjen med ti kroner til 170 kroner, og venter et betydelig bedre driftsresultat for selskapet i fjerde kvartal enn dagens konsensus i markedet.
Meglerhuset viser til at hittil i fjerde kvartal har gassprisene i Europa steget med rundt 39 prosent. Denne veksten tilsvarer også veksten i eksporten fra norsk sokkel så langt i inneværende kvartal.
«Statoil har 40 prosent av sin eksponering i dette europeiske markedet og selskapet er på våre estimater dermed den aktøren med høyeste eksponering inn i dette segmentet. Vårt driftsresultatestimat for kvartalet ligger 35 prosent over konsensus og vi gjentar en kjøpsanbefaling på Statoil», skriver DNB Markets.
Subsea 7-opptur
Subsea 7-aksjen sluttet opp 1,2 prosent fredag etter å ha steget 0,6 prosent torsdag, da selskapet meldte om en kontrakt for arbeid på Oda-feltet i Nordsjøen. Kontrakten har en verdi på 50-150 millioner dollar (TDN Finans-artikkel 15.12.16).
Nordea Markets skriver i en oppdatering fredag at selv om tildelingen av kontrakten til Subsea 7 var ventet på forhånd, så er det gode nyheter for selskapet.
«Dette er den fjerde kontrakten selskapet har vunnet dette kvartalet, med en total ramme på opp i mot 500 millioner dollar, noe som er svært positivt sett i mot at ingen kontrakter ble meddelt forrige kvartal», skriver meglerhuset.
Nordea Markets tror at økningen i aktiviteten vil fortsette oppover de neste to årene på bakgrunn av blant annet lavere «break-even»-kostnader på nye prosjekter.
«Opec-avtalen har gitt et nytt liv til oljeprisen, og oljeselskapene vil sannsynligvis være «cash break-even» for første gang siden 2011», skriver Nordea Markets.
Løft for Schibsted
Ellers endte Schibsted A-aksjen opp 5,6 prosent fredag. Både SEB og Deutsche Bank mener at aksjekursen i Schibsted kun reflekterer verdien i selskapets største eiendeler.
SEB argumenterer for at investorene da får opsjoner i disse virksomhetene, som for eksempel rubrikkvirksomhetene i Italia, Irland, Østerrike, Ungarn og JVet i Brasil «gratis», og Deutsche mener en rekke virksomheter utgjør en gratis porteføljeopsjon.
Brasil-virksomhetene venter SEB-analytikerne blir lønnsom i 2017, og marginene i andre internasjonale vil forbli positive, og de mener at dette beviser at det er betydelig verdi i disse eiendelene. Deutsche-analytikerne mener at risikoforholdet er vektet på oppsiden, og oppgraderer derfor anbefalingen på aksjen til kjøp fra hold.
DNB-aksjen endte opp 0,9 prosent til 131,20 kroner pr aksje. DNB ble omsatt for 1.086 millioner kroner, og var med det mest omsatt på Oslo Børs fredag.
Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,76 prosent til 680,37 poeng fredag, og var omsatt for 4.864 millioner kroner.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.