Høyere oljepriser siden fredag ettermiddag bidro til oppgang på Oslo Børs mandag. Norsk Hydro var blant aksjene som leder an i børsoppgangen.

WTI 1. posisjon handles mandag ettermiddag for 46,59 dollar per fat, opp fra rundt 45,3 dollar fatet da Oslo Børs stengte fredag. Brent 1. posisjon handles til 49,29 dollar fatet.

Fredag kveld opplyste det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, at USA produserte 9,083 millioner fat olje per dag i april 2017, mot 9,107 millioner fat per dag i foregående måned, tilsvarende en nedgang på 0,3 prosent.

Barclays trekker i en oppdatering frem at petroleumsetterspørselen i USA steg med 260.000 fat per dag i april. Dette tallet var ventet til en nedgang på 490.000 fat per dag, basert på ukentlig data. Barclays poengterer videre at hittil i år er petroleumsetterspørselen 90.000 fat per dag høyere år over år.

Videre ble det mandag kjent at Libyas oljeproduksjon nå er på om lag 1,005 millioner fat per dag, opp fra 935.000 fat per dag i forrige uke, ifølge Bloomberg-kilder.

Bunkersmeglerne i Norwegian Oil Trading mener at Brent-prisen ikke vil bryte gjennom 50 dollar fatet med mindre det denne uken meldes om signifikante betydelige fra USA.

Ellers stiger aluminiumprisene mandag etter meldinger om at kinesiske East Hope Group har begynt å stenge produksjonsfasiliteter, samtidig som Kina gjennomfører tiltak for å dempe produksjonskapasiteten.

Analytiker Morten Normann i Carnegie mener East Hope-meldingene bidro til Norsk Hydro-oppgangen mandag.

- Det er relativt stor usikkerhet rundt omfanget av tilbudssidereformen i Kina, men dette er indikasjoner på at kinesiske myndigheter er hardere i klypen denne gangen, og får mer effekt enn det man trodde ved forrige korsvei for et par uker siden, sier han til TDN Finans.

Videre viser Normann til at de seneste PMI-tallene fra Kina, som indikerte økonomisk ekspansjon, også bidrar positivt.

- Kombinasjonen av East Hope-nyheten og PMI-tallene er nok grunnen til at Hydro stiger, sier analytikeren, og legger til at han ikke ser noen fundamentale datapunkter som endrer bildet.

Om utsiktene til aluminiummarkedet sier Normann at slaget vil stå i Kina i fjerde kvartal, da det vil gjøres tiltak for å bedre luftkvaliteten i en rekke kinesiske byer, i tillegg til reformer på tilbudssiden.

- Det er flere ting som kan slå inn. Det ene er luftkvaliteten i disse 28 byene, mens det andre er tilbudssidereformer der kinesiske myndigheter vil granske smelteverk som kan ha startet produksjon de siste årene uten tilstrekkelige godkjennelser knyttet til miljø og energieffektivitet, sier han.

Analytikeren trekker også frem at WTO-saken, der Kina anklages for prisdumping, kan komme til å påvirke prisene etter hvert.

- Jeg heller mot å tro at det kommer noe ut av disse sakene, men det er vanskelig å si noe om omfanget, sier han.

Norsk Hydro steg 4,13 prosent til 48,19 kroner, omsatt for 324 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,93 prosent til 705,060 poeng, omsatt for 2.899 millioner kroner.(Vilkår)