Fra knall til fall på under en måned.

Datamaskindrevne hedgefond som handler på trender, såkalte kvantitative hedgefond, hadde sin sterkeste måned i januar siden 1987 målt i nytegninger i aksjefond.

I februar setter kvantitative hedgefond ny rekord, men ikke på godt. Datadrevne hedgefond har så langt i februar hatt sin verste måned på 17 år målt i avkastning, ifølge Société Générale sin samleindeks for hedgefond, skriver Financial Times.

Den har falt 5,5 prosent så langt denne måneden.

– Sårbare for en korreksjon

Fra 26. januar og to uker fremover falt den brede S&P 500-indeksen på Wall Street med 10 prosent – en klassisk korreksjon. De andre indeksene på Wall Street falt omtrent det samme, og over hele Asia og Europa var det også skarp nedgang på børsene.

Det er en av de verste fallene siden finanskrisen, til tross for at fundamentale faktorer holder seg gode og tilsier at den globale økonomien gjør det kjempebra.

Société Générales CTA-indeks har falt 5,55 prosent denne måneden. Denne indeksen viser avkastningen til såkalte CTAer (Commodity Trading Advisers) basert på et utvalg av slike fond.

CTA-fond handler systematisk på futurekontrakter og handler ofte på trender, som gjør at de blir med på de største oppturene, men dermed også på nedturene.

– Trendfølgere er enten long (satse på oppgang) eller short (satse på nedgang) i aksjer i en lengre periode. Naturlig nok, etter en betydelig oppgang var de long, og var derfor sårbare for en korreksjon, sier Sushil Wadhwani i Wadhwani Asset Management til Financial Times.

Rødt i år

Avisen har sett på avkastningen til enkelte kvantitative hedgefond fra 1. februar frem til 16. februar:

  • Man AHLs diversifiserte fond på 1,1 milliarder dollar falt 10 prosent.
  • AHLs London-fond Evolution og Alpha falt med 4–5 prosent.
  • Hedgefondet GAM sine flaggskipsfond Cantab Capital, Systematica og Winton falt med henholdsvis 9,5 prosent, 7,2 prosent og 5,3 prosent.

Avisen skriver at nedgangen i februar var så bratt at de fleste kvantitative hedgefondene er i negativt territorium hittil i år. CTA-indeksen til Société Générale er ned like over to prosent siden årsskiftet. (Vilkår)

Dette var de ulike tunnelalternativene til Stortinget
Valg av innkjøringstunnel har vært med å gjøre byggekostnadene på Stortinget flere hundre millioner dyrere.
01:15
Publisert: