Norsk Hydro har lagt inn et bindende bud om å kjøpe Rio Tintos eierandel på 100 prosent av det islandske aluminiumsanlegget ISAL. Budet inkluderer også 53 prosent av aksjene i det nederlandske anodeanlegget Aluchemie og 50 prosent av aksjene i det svenske aluminiumfluoridanlegget Alufluor.

Norsk Hydro vil kjøpe alt sammen for til sammen 345 millioner dollar, tilsvarende 2,7 milliarder kroner.

Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro.
Administrerende direktør Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

– Budet viser at vi har stor tro på aluminium, som er det metallet i verden som har den største etterspørselsveksten globalt. Vi mener at det er avgjørende at vi er til stede gjennom hele verdikjeden for å skape verdier basert på denne veksten og fremme en bærekraftig praksis i vår globale virksomhet, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro.

Vil gjennomføres i andre kvartal

I tråd med fransk og nederlandsk lov fører Hydros bud til en konsultasjonsprosess med ansatte i Rio Tinto og andre interessegrupper. Gitt et vellykket resultat av denne prosessen og godkjennelse fra EUs konkurransemyndigheter, ventes det at transaksjonen vil gjennomføres i andre kvartal 2018, og gjøre ISAL, Aluchemie og Alufluor til en del av Hydros globale virksomhet, ifølge selskapet.

ISAL produserer 210.000 tonn flytende metall og totalt 230.000 tonn pressbolt til bygg og anleggssektoren og transportsegmentet i Europa, fra et nybygd støperi som er fullt utstyrt for ultralydtesting.

– Dette vil styrke Hydros posisjon ytterligere som foretrukket og ledende leverandør av pressbolt i Europa, skriver selskapet.

Aluchemie i Nederland produserer rundt 340.000 tonn anoder i året. Hydro eier allerede 46,7 prosent av dette anlegget.

Alufluor eies 50 prosent av Rio Tinto og 50 prosent av Yara. (Vilkår)

Dette var de ulike tunnelalternativene til Stortinget
Valg av innkjøringstunnel har vært med å gjøre byggekostnadene på Stortinget flere hundre millioner dyrere.
01:15
Publisert: