Torsdag melder entreprenørselskapet Veidekke at konsernsjef Arne Giske går av etter seks år som toppsjef.

Giske tar med seg en sluttpakke på totalt 5,9 millioner kroner når han forlater veiselskapet 1. september.

Sluttpakken er forhandlet frem mellom Veidekke-ledelsen og Giske selv, og gir full lønn frem til han går av med pensjon ved fylte 64 år. Det er om lag 18 måneder etter at han går av i september. Fra Veidekke sikres han også pensjon tilsvarende 60 prosent av lønnen på 3,9 millioner kroner.

Giske hadde ifølge Veidekkes årsrapport krav på en sluttpakke på 24 måneders lønn ved oppsigelse, nemlig 12 måneders oppsigelsestid og 12 måneders etterlønn.

At sluttpakken nå blir mindre kommer av at han ikke er sagt opp, ifølge toppsjefen.

– Den arbeidsavtalen ble skrevet for mange år siden og gjelder hvis man blir sagt opp. Det er ikke det som er tilfelle her, så vi har laget en avtale for denne situasjonen. Avgangen har vært på mitt eget initiativ, sier Giske.

Toppsjefen presiserer at han skal fortsette i selskapet selv om han ikke skal være konsernsjef.

– I den første fasen skal man gi kunnskap til den nye konsernsjefen. Så har jeg mange relasjoner og mye kunnskap fra sektoren, og kan være døråpner og mentorere ledere. Veien blir nok til mens man går, sier Giske.

Meldingen om avgangen skjer bare to uker etter at Svein Richard Brandtzæg ble styreleder i Veidekke 8. mai. Industri-tungvekteren Brandtzæg var toppsjef i aluminiumsgiganten Hydro i ti år før han gikk av samme dag som han tiltrådte som styreleder i Veidekke.

Saken fortsetter under bildet

Styreleder i Veidekke, Svein Richard Brandtzæg.
Styreleder i Veidekke, Svein Richard Brandtzæg. (Foto: Mikaela Berg)

Brandtzæg kommenterer toppleder-utskiftningen slik:

– Jeg vil takke Arne Giske for hans store innsats for Veidekke de siste seks årene. Veidekke har vokst til en virksomhet med et tydelig skandinavisk fotavtrykk under hans ledelse.

Resultatsmell i fjor

Giske rykket sommeren 2013 opp i sjefsstolen fra rollen som finansdirektør etter Terje Venold, som holdt toppjobben i 24 år. Før han ble toppsjef hadde Giske vært finansdirektør i 12 år.

Meldingen om Giskes avgang kommer få måneder etter at Veidekke meldte om at resultatene ble mer enn halvert fra 2017 til 2018. Mens resultatet før skatt endte på 1,3 milliarder kroner i 2017, falt det til 600 millioner kroner i 2018.

Hovedårsaken til resultatsmellen var at Veidekkes norske anleggsvirksomhet måtte nedskrive resultatet med 550 millioner kroner etter nye vurderinger av spesielt fire prosjekter. Meldingen av den kraftige nedskrivningen kom i juni i fjor, og var tydelig på at risikovurderingene nå skulle bli strengere:

– Selskapet vil i den nærmeste tiden være ytterst selektive i prioriteringen av prosjekter hvor risiko, geografi, kunde og kontraktsform er vesentlige parametere, het det i meldingen.

Samtidig meldte selskapet at de gjorde flere endringer i konsernledelsen – men ikke om noe bytte av toppsjef.

– Våre lønnsomhetsutfordringer for anleggsvirksomheten i Norge er ikke løst, uttalte konsernsjef Giske da meldingen ble sendt ut.

– En hovedutfordring har vært utførelsesentrepriser på samferdselsprosjekter med store endringsbehov der det har vist seg krevende å få full kompensasjon for endringene. Vi erkjenner at vi som organisasjon ikke har gjort gode nok vurderinger av usikkerheten og kompleksiteten i disse prosjektene, sa han videre.

Svenske tar stafettpinnen

I meldingen om sin egen avgang fredag 23. mai, sier den avtroppende toppsjefen dette:

– Etter en samlet vurdering har jeg kommet til at tiden er inne for å overlate stafettpinnen til nye krefter. Endring og fornyelse er helt essensielt for enhver organisasjon. Jimmy er en svært kompetent og dyktig leder, og jeg er sikker på at styret har valgt den beste til å lede den videre utviklingen av Veidekke, sier Arne Giske.

Veidekkes nye toppsjef, svenske Jimmy Bengtsson (53) er i dag administrerende direktør for den svenske entreprenørvirksomheten og konserndirektør i Veidekke, i tillegg til å være landssjef i Sverige, en posisjon han har hatt siden 2016.

– Prosessen med å finne Veidekkes femte konsernsjef har vært grundig og omfattet både interne og eksterne kandidater, men til slutt ble det klart at Jimmy er den best kvalifiserte kandidaten, sier Svein Richard Brandtzæg om mannen som overtar stafettpinnen.

– Gjennom stadig resultatforbedring i enhetene han har ledet, har han vist at han har det som trengs for å kunne styrke Veidekkes posisjon som en av Skandinavias største og ledende entreprenører og eiendomsutviklere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette sa Brandtzæg om styrearbeidet sitt da han meldte sin avgang i Hydro i mars:
Video fra Dagens Næringsliv
01:07
Publisert: