Det melder den svenske avisen Dagens Industri.

Nyheten kommer samme dag som Swedbank innrømmer å ikke alltid ha overholdt interne retningslinjer i forbindelse med hvitvaskingssaken som har stormet rundt banken det siste året.

– Ansvarsfordelingen i banken har ikke vært tydelig nok. Kjenn-din-kunde og risikovurdering er områder der Swedbank har hatt, og fortsatt har, mangler. Dette gjelder både for den svenske og estiske virksomheten, heter det i meldingen fra banken.

I meldingen fremkommer det også at Swedbank har sendt sine svar på spørsmålene banken har mottatt fra finansmyndighetene i Sverige og Estland.

Banken bemerker at mange at de viktigste observasjonene gjort av finanstilsynsmyndighetene tilsvarer bankens egne konklusjoner.

Swedbank har vært i hardt vær det siste året, og etterforskes etter at svensk SVT tidligere i år meldte at suspekte kontoer i banken kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder kroner.

Høsten 2018 hyret banken den tidligere Økokrim-toppen Erling Grimstad for å granske bankens aktiviteter i Estland. Halvannet år tidligere var han også hyret inn for å lempe ut høyrisikokunder for Swedbank i Estland.

«Omfattende og systematisk»

Det svenske tv-programmet «Uppdrag granskning» og SVT Nyheter avslørte tidligere i år at kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til omfattende og systematisk hvitvasking i nærmere et tiår. Det førte til at svensk økokrim, Ekobrottsmyndighetene (EBM), kom på banen og gjennomførte en razzia ved bankens kontorer utenfor Stockholm i slutten av mars 2019.

Grimstads rapport, omtalt som «Grimstadsrapporten» av svenske medier, har Swedbank lenge vegret seg for å gi til svenske myndigheter. Nå har altså bankens styre blitt enige om å gjøre dette.

Den svenske forretningsbanken har kontorer i Sverige, Norge, Danmark, Finland og i Baltikum, og er en av Nordens største banker. I 2018 hadde banken 25 milliarder kroner i netto renteinntekter. Som følge av alle etterforskningene har banken brukt 187 millioner på hvitvaskingskonsulenter i andre kvartal i 2019.

Swedbank vil gi videre informasjon om prosessen ved neste delårsrapport 23. oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.