Onsdag gjennomførte svensk Økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), en razzia i Swedbanks lokaler på jakt etter dokumentasjon på misbruk av innsideinformasjon. Politiet fikk ikke hentet ut visse dokumenter og politiadvokaten var svært kritisk til bankens håndtering, skriver Dagens Industri. Blant annet skal selskapets styre ha stoppet utleveringen av en rapport skrevet av den norske advokaten og tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad, ifølge avisen.

Rapporten peker, ifølge SVT, på at det er 653 aktive høyrisikokunder i banken. Utad har Swedbank kommunisert at banken har hatt 50 høyrisikokunder i Baltikum. Rapporten var inntil nylig ukjent for offentligheten, men ble avslørt av Dagens Industri tidligere i mars.

Nå slår banken tilbake mot anklagene. I en pressemelding søndag skriver banken at påstandene «er helt feil og uforståelig». Banken mener dokumentene som ble holdt tilbake er underlagt juridisk hemmelighold, blant annet grunnet taushetsplinkt, og ikke kan utleveres.

Ifølge Swedbanks advokater er det «uforståelig» at myndighetene ikke respekterer de gjeldende forskriftene, men i stedet mistenkeliggjør bankens ledelse.

Swedbank-aksjen raste kraftig på Stockholmsbørsen i slutten av februar etter at Sveriges Television (SVT) meldte at mistenkelige kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder svenske kroner.

Svensk Økokrim har innledet forundersøkelser av Swedbank etter mistanker om lekkasjer av innsideinformasjon knyttet til avsløringene av mulig hvitvasking i Baltikum.

I midten av mars skrev avisen Dagens Industri at eksterne granskere tidligere i år påpekte store brudd på hvitvaskingsreglene i Swedbanks estiske virksomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.