Telenor har skrevet ned verdiene på teknologiselskapet Tapad med 2,7 milliarder kroner siden det kjøpte selskapet fra gründer Are Traasdahl for drøyt tre milliarder i 2016.

Nå priser Telenor selskapet til 400 millioner kroner.

Facebook og Google får skylden.

Tapad blir med videre på reisen

– Online marketing-utviklingen i USA har vært mye mer negativ enn vi hadde forutsatt. Online marketing er ikke blitt mindre, men Facebook og Google har posisjonert seg og tatt en mye større markedsandel, og det gjør at mindre spillere har mistet de markedsmulighetene, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

Tapad var Sigve Brekkes første oppkjøp som Telenors konsernsjef. Han sier de ikke hadde forutsett at Facebook og Google ville ta så stor markedsandel som de gjorde og peker det ut som hovedårsaken til at inntektsutviklingen ikke har gått som forventet.

– Angrer du på kjøpet?

– Vi skulle gjerne sett at inntektsutviklingen hadde gått mer som vi forutsatte da vi kjøpte, men det gjorde den ikke, og det tar vi nå konsekvensen av. Samtidig bruker vi nå masse tid på å se på den kompetansen og erfaringen og de dataene Tapad har og lar det bli en del av vår digitale reise, sier Brekke.

Traasdahl skal hjelpe Telenor

I kvartalsrapporten tar Telenor nedskrivninger på 1,7 milliarder kroner på Tapad.

– Jeg hørte om dette nå nettopp og har ingen innsikt i hvordan revisorer til et telekomkonsern setter verdi på et teknologiselskap, sier Traasdahl til DN.

Traasdahl fyller onsdag 45 år og er for tiden ute på en ett års lang reise med familien.

Tapad-gründer Are Traasdahl.
Tapad-gründer Are Traasdahl. (Foto: Johannes Worsoe Berg)

– Jeg er veldig opptatt av at Telenor får stor verdi ut av sitt oppkjøp og selv om jeg er fjernt fra selskapet nå skal jeg bidra der jeg kan for at det får tatt ut den verdien, sier gründermilliardæren.

Les også: Are Traasdahl logger av i ett år for å finne sin neste selskapsidé

Fikk telefon fra USA

Traasdahl grunnla Tapad sammen med Dag Liodden i 2010. Etter at de solgte selskapet til Telenor i 2016 fikk Traasdahl 1,45 milliarder kroner for sine aksjer, men fortsatte som konsernsjef i selskapet. I juni i fjor gikk han på dagen, men sitter fremdeles som styremedlem i Tapad.

Traasdahl sier til DN at han tirsdag ble oppringt av en nestsjef i et stort teknologiselskap som sa Tapad-teknologi var det som kunne ta selskapet deres til neste nivå.

– Han var lei seg for at han ikke kunne kjøpe oss og sa vi hadde solgt selskapet altfor tidlig, så det er tydelig det er litt forskjell på hvordan ulike selskaper vurderer verdi, sier Traasdahl.

Mener prisen var for høy

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities mener til gjengjeld at prisen Telenor betalte for Tapad i sin tid var relativt høy sammenlignet med prisingen ved salg av lignende selskaper.

Analytiker Henriette Trondsen.
Analytiker Henriette Trondsen. (Foto: Privat)

– Tapad har åpenbart ikke vært en lønnsom investering for Telenor. Jeg verdsetter Tapad til en minimal verdi og dermed vil nedskrivningen ikke ha noen betydning for kursmålet mitt på Telenor, sier Trondsen.

– Telenor har nå brent seg på investeringen i India og Tapad, så jeg tror de vil ha en høyere investeringsdisiplin fremover, sier hun.

Arctic-analytikeren mener dette har vist seg gjennom salget av Telenor India, online rubrikkannonser i Latin-Amerika og reduksjon av eierandelen i Veon i fjor. Hun tror samtidig at Telenor vil betale et ekstraordinært utbytte om de skulle få solgt virksomhetene i Bulgaria, Serbia og Montenegro.

Styret i Telenor foreslår er rekordhøyt utbytte på 8,10 kroner aksjen for 2017.

Ingen tro på forretningsmodellen

Analytiker Håvard Nilsson i Carnegie er ikke overrasket over nedskrivningene Telenor har gjort.

– Jeg trodde ikke noe på forretningsmodellen til Tapad, sier han.

Analytikeren mener at Tapad trolig hadde mye nytte internt i Telenor og ga kunnskap for å utvikle interne systemer på gruppenivå, men hadde ingen tro på forretningsmodellen i USA.

– De har en fin måte å forbinde ulike enheter til en person eller profil, men Google og Facebook kan gjøre det samme, så da var det på en måte ikke noe poeng, sier Nilsson om Tapad.

– Er det fortsatt penger å tjene på Tapad?

– Sannsynligvis noe, men ikke så mye som man hadde håpet på, sier han.(Vilkår)

Se trailer: «I, TONYA»
02:16
Publisert: