Tilsynsorganet Esa konkluderer med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare pc-er.

– Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder, skriver Esa i en pressemelding onsdag morgen. De konkluderer med at denne praksisen var i strid med EØS-konkurranseregler.

Gebyret på 112 millioner euro er det største Esa noensinne har utstedt.

– Må ha konsekvenser

Prisingen omtales som en «marginskvis» og førte altså til at konkurrenter som var avhengige av å kjøpe seg grossisttilgang, ville tape penger. Dermed begrenset Telenor konkurransen i et raskt voksende marked, skriver Esa.

– Med urimelige priser svekket Telenor konkurrenter i et marked i vekst. Det gjorde det mye vanskeligere for utfordrere å tilby attraktive pakker til forbrukerne da mobildata var i ferd med å ta av i Norge. For at markedene skal levere for forbrukerne i fremtiden, må slike lovbrudd ha konsekvenser, sier Frank J. Büchel, som har ansvar for konkurransesaker i Esa.

Han legger til at Telenors dominerende stilling gir dem et «særlig ansvar for å sikre at de ikke hindrer konkurranse»

Forbereder saken for Efta-domstolen

Telenor skriver i en pressemelding tirsdag at de vil anke gebyret fra Esa.

– Vi er forbauset over konklusjonen og botens størrelse, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge til DN.

Han understreker at de ikke har fått gått tilstrekkelig inn i detaljene i vedtaket til at han kan kommentere hvorfor Esa har konkludert som de har gjort.

- Vi har fulgt saken siden 2012 og da gikk Esa ut veldig bredt. Esa har lagt bort flere og flere elementer i saken, og stod da igjen med mobilt bredbånd i privatmarkedet som var et lite segment, sier Furberg til DN

Boten handler om da forbrukerne kjøpte tilgang til mobildata med såkalte dongler på pc-en under 3G-tiden fra 2008. Telenors Norges-sjef mener det ikke var mange av kundene som benyttet tilbudet Esa mener Telenor har utnyttet sin markedsmakt.

- Jeg tror størrelsesorden tre til syv prosent av kundebasen brukte dette. Dette dreier seg om et produkt som var populært i en periode, og som har blitt mindre og mindre populært fordi man etterhvert begynte å bruke mobildata direkte på mobilen, sier Furberg.

Han legger til at de nå vil gå grundig igjennom vedtaket, og forberede saken til videre behandling i Efta-domstolen.

- Hvordan ser du på at Esa har brukt så lang tid på saken?

- Det vil vi ikke kommentere, men jeg noterer meg at de har brukt åtte år for å komme til denne konklusjonen.

Startet med uanmeldt besøk i 2012

I desember 2012 kom Esa på uanmeldt besøk til Telenor for å undersøke om selskapet hadde handlet i strid med konkurransereglene i EØS-avtalen. Det var en meget bred undersøkelse av Telenors avtaler i mobilmarkedet som omfattet en rekke ulike forhold, skriver Telenor i en pressemelding. I det endelige vedtaket er alle forhold frafalt med unntak av det som omhandler marginskvis.

Senere i mars 2014 besluttet Esa å innlede en grundig undersøkelse av Telenor.

I februar 2016 sendte Esa et varsel om vedtak som foreløpig konkluderte med at Telenor hadde misbrukt sin dominerende stilling ved å skvise marginene til konkurrenter når de tilbød mobilt bredbånd (dvs. mobilt bredbånd for storskjerm, slik som nettbrett og bærbar pc) som en frittstående tjeneste til forbrukere i Norge. Telenor innga tilsvar og muntlige kommentarer til ESAs foreløpige vurderinger senere det samme året.

Esa fattet sitt endelige vedtak 29. juni 2020 og konkluderte med at Telenor misbrukte sin dominerende stilling og dermed brøt EØS-avtalen artikkel 54.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.