Åtte måneder er gått siden Telenor varslet salg av sin mobilvirksomhet i Myanmar. Landet er preget av stor uro og konflikt etter at militæret tok over makten gjennom et kupp. Mer enn tusen mennesker skal ha blitt drept etter maktovertagelsen.

Salget har ikke gått upåaktet hen. Telenor har fått kritikk fra aktivister og menneskerettighetsforkjempere, som blant annet frykter at militærjuntaen etter salget får tilgang til personlige og sensitive opplysninger som kan brukes til overvåkning og forfølgelse av opposisjonelle og aktivister.

Kjøperen av mobilvirksomheten er libanesiske M1 Group i samarbeid med Myanmar-selskapet Shwe Byain Phyu Group. Sistnevnte skal ha tette bånd til militærjuntaen i landet, ifølge lokale medier.

Lagmann og menneskerettighetsekspert Hanne Sophie Greve har tidligere kalt salget uakseptabelt. Telenor har på sin side uttrykt at det er umulig å fortsette i Myanmar, og at selskapet står i en konflikt mellom lokale lover på den ene siden og konsernets verdier, internasjonal lov og menneskerettighetsprinsipper på den andre siden.

Fredag varsler Telenor at myndighetene i Myanmar har gitt Telenor en endelig regulatorisk godkjennelse for salget, og understreker at den lokale partneren Shwe Byain Phyu ikke er rammet av sanksjoner.

Omstridt selskap blir hovedeier

– Telenor må forlate Myanmar for å kunne etterleve våre verdier innen menneskerettigheter og ansvarlig forretningsdrift, og fordi lokale lover i Myanmar er i konflikt med europeiske lover. Sikkerhetssituasjonen er ekstrem og blir stadig verre, og vi må sørge for at måten vi forlater Myanmar på ikke øker sikkerhetsrisikoen for våre ansatte, sier Telenor-sjef Sigve Brekke i fredagens melding.

Myanmarske myndigheter har satt som vilkår at virksomheten som selges til M1 Group skal ha en lokal majoritetseier. Denne eieren er det omstridte Shwe Byain Phyu. I forbindelse med kjøpsprosessen har M1 satt opp det Singapore-baserte selskapet Investcom som kjøper av Telenor Myanmar. Dette har Shwe Byain Phyu kjøpt 49 prosent av, ifølge Telenor, og etter avhending av virksomheten vil Shwe Byain Phyu kjøpe ytterligere 31 prosent av selskapet av M1 Group.

Telenor påpeker at konsernet ikke har vært involvert i noen diskusjoner mellom M1 og deres lokale partner, og understreker i meldingen:

«Sanksjonsundersøkelser gjennomført av eksterne konsulenter har forsikret Telenor om at Shwe Byain Phyu og dets eiere ikke er under gjeldende internasjonale sanksjoner».

– Det mest realistiske alternativet

– Med få tilgjengelige alternativer, anser vi salget av Telenor Myanmar å være det mest realistiske alternativet for å holde våre ansatte trygge. På grunn av den ekstreme situasjonen har vi svært begrensede muligheter, og med denne godkjennelsen kan transaksjonen sluttføres. Telenor har ikke vært part i noen dialog mellom M1 og deres lokale partner, sier Sigve Brekke.

Telenor skriver at transaksjonen vil avsluttes så raskt som mulig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.