Telenor-aksjen falt markant på Børsen etter at telekomgiganten onsdag morgen slapp tall for fjerde kvartal og helåret 2021.

Da Børsen stengte var aksjen ned 5,55 prosent siden gårsdagens sluttkurs. Til sammen har aksjonærverdier for 11,3 milliarder kroner forduftet siden handelsslutt tirsdag ettermiddag.

Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen oppsummerer rapporten og markedsreaksjonen slik:

– Tallene var noe under forventning, så jeg synes et kursfall var «fair» i dag. Telenor leverer svakere enn ventede utsikter og «guidingen» impliserer ikke en oppside, sier Trondsen.

Det synet deler åpenbart aksjemarkedet, tross at styret samtidig med rapportfremleggelsen foreslo et utbytte på 9,3 kroner per aksje, eller 13 milliarder kroner til sammen.

«Blandet drops»

Fasit for Telenors fjerde kvartal 2021 ble et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 11,7 milliarder kroner, rett under forventningene på 11,8 milliarder kroner. Omsetningen endte i kvartalet på 28,2 milliarder kroner, mot ventet 28,1 milliarder.

Trondsen understreker at tallene ble negativt påvirket av både høyere energikostnader, kostnadsinflasjon og kostnader knyttet til fusjoner og oppkjøp.

Norge, som er en viktig region for Telenor, skuffet også, mener analytikeren.

– Den norske virksomheten var negativt påvirket av at fiberutbyggingen var noe forsinket, som ikke kompenserte for nedgangen i kobberinntekter, sier analytikeren.

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.
Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets. (Foto: Foto: Sparebank 1 Markets)

I Norge fikk Telenor 6,45 milliarder kroner i driftsinntekter i fjerde kvartal, mens tallet i Pakistan var på 1,33 milliarder kroner. Begge var under det som var ventet på forhånd.

I tillegg varslet Telenor at det er ventet en ensifret vekst i tjenesteinntektene i 2022.

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets var på sin side forberedt på et kursfall på rundt tre prosent fra start, noe han også fikk rett i. Han viser blant annet til høyere energikostnader i Norge og i Pakistan.

– I tillegg melder Telenor om skuffende «guiding», spesielt for investeringskostnader. De er ifølge selskapet ventet å være på mellom 16 og 17 prosent i 2022, mot forventninger om et tall på rundt 15,7 prosent.

– Blandet drops, konkluderer Kongslie.

På spørsmål fra TDN Direkt sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke at aksjen blir tynget av usikkerhet knyttet til 2022-utsiktene.

– Investorene synes det er usikkerhet knyttet rundt utviklingen fremover, rundt når vi kommer tilbake til vekst etter pandemien og når vi vil se effekt av de massive investeringene som nå gjøres i 5G og modernisering av nettet, svarer Brekke.

Mer forsiktig

Frank Maaø, analytiker i DNB Markets, mener utsiktene for inneværende år var mer forsiktige enn de hadde ventet på forhånd, og trekker særlig frem Norge og sentrale gruppekostnader som de største skuffelsene for fjerde kvartal.

– Blant de største utfordringene til selskapet er å navigere i Asia med hensyn til inflasjon, regulering, konsolidering og det å skape en god rute ut av regionen, sier Maaø.

Han trekker også frem utbyttene som et spørsmålstegn fremover.

– Kontantstrømpresset de står i skaper spørsmål om videre utbyttevekst er hovedsakelig syklisk, både som et utslag av pandemien og investeringssyklusene man står midt oppe i. Utbyttet på 13 milliarder kroner for 2021 er tre prosent høyere enn for 2020.

– Med syv prosent utbytteavkastning på voksende utbytter og flere mulige strukturtriggere tror vi derfor Telenor er et meget godt kjøp på disse nivåene. Det er ikke overraskende på oss at aksjen reagerte ned, sier Maaø.

Frank Maaø, analytiker i DNB Markets.
Frank Maaø, analytiker i DNB Markets. (Foto: DNB)

Abonnementsveksten bremset

Ved utgangen av kvartalet hadde Telenor en samlet abonnentbase på 172 millioner, en vekst på 100.000 i kvartalet og 6,7 millioner på årsbasis. I fjerde kvartal 2020 økte Telenor abonnentbasen med 2,4 millioner.

For hele 2021 falt inntektene til 110,2 milliarder kroner fra 115,8 milliarder i 2020. Derimot økte investeringene med en drøy milliard kroner på tvers av gruppen, og endte på rundt 22,3 milliarder kroner i 2021.

Driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) for hele 2021 endte på 49,2 milliarder kroner, en nedgang fra 52,3 milliarder året før.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.