Aksjene i bildelprodusenten Kongsberg Automotive handles på to ulike markedsplasser, til to ulike priser om dagen.

Selve selskapet er notert på Oslo Børs, men de nye aksjene selskapet selger i sin kapitalinnhenting er notert på Merkur Market, der prisen er mye lavere. Disse aksjene er tildelt investorene som tegnet seg i kapitalutvidelsen, og mange av dem antas å ønske å selge aksjene, noe som i så fall vil gi et salgspress i aksjen.

Det skaper en «penger på gaten»-mulighet for noen investorer.

En av dem er kapitalfondet Teleios Capital. Selskapet er en av de største eierne i Kongsberg Automotive og brukte den såkalte arbitrasje-muligheten til å selge 51,5 millioner aksjer dyrt – og kjøpe like mange billig onsdag. Det ga en gevinst på 24 øre per aksje, totalt 12 millioner kroner.

Torsdag gjorde fondet det igjen.

Ved å kjøpe 18 millioner aksjer på Merkur Market til 15,7 øre, og selge like mange på Oslo Børs til 33,5 øre, får fondet en gevinst på 3,2 millioner kroner.

Totalt er gevinsten dermed på mer enn 15 millioner kroner.

Teleios Capital har fortsatt en eierandel på 23,15 prosent i Kongsberg Automotive.

Emisjon til 10 øre per aksje

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet skrev i en epost til DN torsdag at han tror mange investorer ikke har fulgt med i timen.

– Jeg tror dessverre dette vitner om at mange investorer ikke har fått med seg den store forskjellen, da man i prinsippet kjøper samme aksje på Merkur Market til 15 øre, mens den handles for 32 øre på Oslo Børs.

Bakgrunnen er en kapitalutvidelse bildelprodusenten gjennomførte i mai til kurs 10 øre etter stor pengenød.

Mandag kjøpte investorene Arne Fredly og Øystein Stray Spetalen aksjer i Kongsberg Automotive for 74 millioner kroner, hvilket har gitt dem en papirgevinst på 481 millioner kroner hver. De to kan selge om lag halvparten av beholdningen før de må flagge under fem prosents eierandel – og det har så langt ikke kommet noen slike meldinger.

– Ikke alle har forstått hva utvanning betyr

Daglig leder i stiftelsen Aksje Norge, Kristin Skaug, fortalte til DN torsdag om en ny type private aksjonærer som tar høyere risiko enn den tradisjonelle aksjespareren.

Kristin Skaug, daglig leder i Aksje Norge.
Kristin Skaug, daglig leder i Aksje Norge. (Foto: Aksje Norge)

– De har gått inn i selskaper som har falt mye i den tro at de skal stige igjen, men det er ikke sikkert at de riktige rammebetingelsene er til stede for at det skal skje, sa Skaug.

Hun viste til at det blant annet dreier seg om selskaper som har måttet hente inn friske penger via emisjoner, altså at det utstedes nye aksjer av selskapet.

– Det virker ikke som alle nødvendigvis har forstått hva en emisjon betyr og hva utvanning innebærer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.