Det enorme kinesiske internettselskapet Tencent Holdings har lagt inn et bud på det Oslo Børs-noterte spillselskapet Funcom.

Budet er på 17 kroner per aksje, verdsetter Funcom til 1,33 milliarder kroner og representerer en premie på 27,3 prosent fra sluttkurs tirsdag.

Styret anbefaler budet. To av Funcoms fire styremedlemmer jobber i Tencent, deriblant styreleder Eddie Tak Ho Chan. Ifølge finansdirektør Stian Drageset i Funcom har de to styremedlemmene fra Tencent erklært seg inhabile og ikke vært på å ta avgjørelsen.

– Vi synes dette er et godt tilbud og er glad for at aksjonærene får anledning til å ta stilling til det, sier Drageset.

Funcom-aksjen stiger 26 prosent ved børsåpning onsdag formiddag til rett under budkursen fra den kinesiske giganten. Det indikerer at markedsaktørene ikke tror på det høyere eller konkurrerende bud på Funcom.

Spillgigant

Tencent er allerede en stor aktør i spillbransjen. Selskapet eier Riot Games som har utviklet suksessen League of Legends som ved utgangen av september 2019 hadde 33 millioner månedlige spillere. Selskapet var ved utgangen av fjoråret verdens åttende største selskap målt etter markedsverdi.

Tencent kjøpte 29 prosent av aksjene i Funcom i fjor høst til 15,75 kroner per aksje.

Nå vil de kjøpe ut resten av aksjonærene med kontantoppgjør, ifølge dagens melding.

– Vi har et godt forhold med Tencent som vår største aksjonær og vi er begeistret over å være en del av Tencent-temaet. Vi kommer til å fortsette å utvikle spill som mennesker over hele verden vil spille, og tror støtten fra Tencent vil bringe Funcom til neste nivå. Tencent vil gi Funcom en operasjonell fordel og innsikt fra sin omfattende kunnskap som et ledende selskap innen spillindustrien, sier Funcom-sjef og styreleder Rui Casais.

Funcom har utviklet og lansert over 30 spilltitler over ulike sjangere og spillplattformer, og har ifølge meldingen en god pipeline med nye spill som skal ut. Det vil ifølge selskapet ikke skje endringer i ledelsen, strukturen eller blant de ansatte som følge av det potensielle oppkjøpet.

Var verdt det dobbelte

Budet kommer etter at Funcom-aksjen har falt 13,76 prosent de siste tre månedene. Aksjen sluttet tirsdag til 13,35 kroner.

På det høyeste - i februar 2017 - var aksjen priset til 26,85 kroner etter en helt ellevill kursoppgang, men kort tid etter falt den nesten like raskt som den steg.

På vårparten i fjor handlet aksjen rundt 17 kroner, men har siden falt tilbake.

Lufter ytterligere finansiering

Funcom har jobbet med å utvikle et nytt co-op skytespill som skulle vært lansert i år, men sier i en melding at dette spillet nå vil bli utsatt slik at selskapet heller kan satse mer på spillet «Dune», som er basert på Frank Herberts legendarisk science-fiction-roman med samme navn fra 1965.

Selskapet skriver at ambisjonsnivået for «Dune» burde være større enn overlevelsesspillet «Conan Exiles» som er selskapets bestselgende spill noensinne.

Conan Exiles er Funcoms bestselgende spill noensinne.
Conan Exiles er Funcoms bestselgende spill noensinne. (Foto: Illustrasjon: Conan Exiles/Funcom)

Videre skriver selskapet at det trolig vil trenge ytterligere finansiering for å spe på inntektene som genereres fra nåværende drift.

– Eventuelt finansieringsbehov avhenger av beslutninger som foreløpig ikke er tatt i styret. Det er derfor ikke naturlig å kommentere tidspunkt for eventuell finansiering eller om det vil være gjeld eller egenkapital, etc. på nåværende tidspunkt, sier finansdirektør Stian Drageset.

Selskapet mener utviklingen til «Conan Exiles» og lignende spill indiker at denne sjangeren vil generere gode inntekter. Det vil anbefales for styret at man satser mer på overlevelsesspill med ekspansjoner, altså muligheten for å kjøpe utvidet innhold i spillet. Dette skal ifølge selskapet være en god match for stort og langsiktig potensial.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.