Lørdag avslører Tesla-sjef Elon Musk, tilsynelatende, at Microsoft-gründer Bill Gates har tatt et enormt veddemål mot elbilselskapet hans.

Dette kommer frem i det som angivelig skal være en lekket sms-utveksling mellom de to milliardærene, publisert av Tesla-influenseren Omar Qazi under aliaset «Whole Mars Catalog». Vedkommende kommuniserer av og til direkte med Musk på Twitter, og bruker kanalen til å spørre om meldingene er ekte.

Det bekrefter Musk i et svar, der han sier han hørte fra flere deltagere på Ted-konferansen i Canada tidligere i april, at Gates hadde en shortposisjon mot Tesla på 500 millioner dollar, tilsvarende 4,5 milliarder kroner.

«Det er derfor jeg spurte ham, så det er ikke akkurat topphemmelig,» skriver Tesla-sjefen.

I den angivelige SMS-utvekslingen spør parten som skal være Musk, om Gates «fortsatt» har posisjonen, noe den angivelige Gates bekrefter.

«Det er synd å si, men jeg har ikke lukket den ennå,» skriver han.

Stille fra Gates

Den angivelige Gates følger opp med at han gjerne vil diskutere filantropi med Musk. Det er umulig, svarer Tesla-sjefen, så lenge Gates har shortet Tesla, «selskapet som gjør mest for å løse klimaendringer.»

Bill Gates har foreløpig ikke kommentert den angivelige shortposisjonen. DN har kontaktet representanter for Microsoft-gründeren, og vil oppdatere saken om de svarer.

CNBC har heller ikke hørt fra Gates. Nyhetskanalen beskriver en rekke ganger det som ifølge Forbes er verdens rikeste menneske (Musk) har kjeklet med verdens fjerde rikeste menneske (Gates).

Microsoft-gründer Bill Gates avbildet på en konferanse i februar. Flere medier har forsøkt å få ham i tale om Musks utspill, men det har foreløpig vært tyst.
Microsoft-gründer Bill Gates avbildet på en konferanse i februar. Flere medier har forsøkt å få ham i tale om Musks utspill, men det har foreløpig vært tyst. (Foto: Thomas Kienzle/AFP/NTB)

«Miste en «boner» raskt»

Lørdag ettermiddag sendte Musk sitt kanskje giftigste stikk til Bill Gates hittil, og postet et bilde av Microsoft-gründeren, sidestilt med en emoji av en gravid mann.

«Tilfelle du trenger å miste en «boner» (barnslig slang for ereksjon, red.anm.) raskt,» skriver verdens rikeste menneske, uten å klargjøre intensjonen ytterligere.

Elon Musk har neppe laget «memet» av Bill Gates, ettersom DN har funnet det publisert en rekke ganger i dagene før det dukket opp hos Tesla-sjefen. Av konteksten fremstår det som en reaksjon på at Apple nettopp lanserte trans-inkluderende emojier, inkludert den på bildet.

Musk er en kjent motstander av short-selging, som han mener bør forbys, og raser jevnlig mot investorene som mener selskapet hans er en for høyt verdsatt.

Han er også rask på avtrekkeren på Twitter. I 2018 måtte han gå av som styreleder og betale 320 millioner i bot, etter at han hevdet på plattformen at han ville ta selskapet av børs til 420 dollar aksjen. Som en del av forliket med det amerikanske Finanstilsynet SEC, gikk han også med på at en advokat godkjente alle Twitter-meldingene hans på forhånd.

Saken kom på bordet igjen i mars, da Musk gikk til retten for å få forkastet denne klausulen, skriver The Verge. Nå hevder han at han faktisk hadde sikret finansiering til å kjøpe Tesla av børs, men at SEC presset ham til forliket. Dette kommer samtidig som SEC har satt i gang en etterforskning av Elon og Kimbal Musk, i forbindelse med brødrenes betydelige nedsalg av Tesla-aksjer mens kursen sto på sitt høyeste i fjor.

Med sluttkurs fredag på 1005 dollar, har aksjen falt 17 prosent fra toppen. Teslas markedsverdi er like over 1000 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.